Cartofi țarănești cu boia și afumătură de curcan

100

Dacă sunteți în criză de idei culinare (și de timp), niște cartofi țărănești vă vor scoate întotdeauna din încurcătură. Pentru că sunt simplu de pregătit, nu durează mult, iar variațiunile la temă sunt practic nelimitate. Așadar încă un prânz salvat de cartofii fierți în coajă și apoi trași la tigaie cu diverse adaosuri. Pe scurt, cartofi țărănești.

Ce vă trebuie?

  • 3 – 4 cartofi albi (pentru salată), potriviți;
  • 150 – 200 g pastramă de pulpă de curcan;
  • 50 – 75 g brânză fermentată (brânză Horezu);
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 mână de pătrunjel verde;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • ½ linguriță de boia iute (opțional);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

  • Se fierb în coajă cartofii în apă cu sare, cam 10 – 15 minute (depinde de mărimea lor – furculiță trebuie să pătrundă ușor în ei);
  • Se curăță ceapa și usturoiul;
  • Ceapa se taie în rondele mici, iar usturoiul se feliază;
  • Se taie pastrama de curcan în felii subțiri (3 – 5 mm);
  • Se taie brânza în cuburi ( 1 – 1,5 cm);
  • Se spală și se toacă grosier pătrunjelul;
  • Cartofii se curăță de coajă, apoi se taie în bucăți potrivite (2,5 cm);
  • Se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă, în care se rumenește pastrama de curcan 3 – 4 minute la foc potrivit;
  • Se adaugă cartofii și se asezonează cu boia dulce (pentru un preparat mai picant se poate adăuga si puțină boia iute, ori pudră de chilli);
  • Se lasă să se rumenească totul cam 7 – 8 minute;
  • Se adaugă ceapa și usturoiul și se mai călește totul încă vreo 2 – 3 minute;
  • Se adugă brânza, se amestecă, se lasă să se topească (2 – 3 minute), după care se ia tigaia de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat, se acoperă tigaia și se ține 2 – 3 minute așa, pentru întrepătrunderea aromelor.

Se servește “preparatul” imediat și cel mai bine ar fi să aveți alături niște castraveciori murați, din aceia puși la saramură. Și, eventual, un rosé demisec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.