Cartofi sotați cu pesmet

_200Voi ați văzut fimulețul în care Gordon Ramsay pregătește cartofi noi sotați cu unt, usturoi și rozmarin? Eu l-am văzut. Și chiar am testat tehnologia (aici și aici). Au ieșit ca la carte în film:

De data aceasta, am încercat să repet experimentul, însă nu cu cartofi noi, care se fac muuult mai rapid, ci cu cartofi obișnuiți. Și am găsit și soluția ca să nu absoarbă prea mult ulei: pesmet. Am renunțat la usturoi, unt și rozmarin, așa că iese o chestie de la care nu se dau în lături nici vegetarienii. De asemenea, merge și de post.

Ce vă trebuie?

  • 5 – 6 cartofi albi (din aceia “pentru salată”), uniformi ca mărime (cam 0,6 kg ± 50 g);
  • 3 – 4 linguri de pesmet (l-am pregătit proaspăt, râșnind niște crutoane la care am adăugat și câteva frunze de busuioc verde);
  • 1 linguriță de curcuma (turmeric);
  • Sare și piper – după gust;
  • Ulei vegetal pentru prăjit (un strat cam de 4 – 5 mm în tigaie).

Cum procedați?

Pesmetul e simplu de făcut, imaginile vorbesc de la sine:

Puneți cartofii la fiert (în coajă) într-o oală cu apă sărată și lăsați-i să fiarbă cam 10 minute, măsurate de când a început să clocotească apa;

Scurgeți-i și lăsați-i în strecurătoare, deasupra apei în care au fiert, să se mai aburească vreo 5 minute;

Curățați cartofii și tăiați-i în două, pe lungime;

Încingeți bine uleiul într-o tigaie antiaderentă și așezați cartofii în tigaie cu partea tăiată în jos, apoi presărați deasupra lor jumătate din curcuma;

Lăsați-i să se rumenească la foc potrivit vreo 5 – 6 minute, după care asezonați-i cu sare și piper, apoi turnați deasupra fiecărei jumătăți de cartof câte ½ linguriță de pesmet;

Mai lăsați-i 2 – 3 minute să se rumenească, apoi întoarceți-i și repetați asezonarea cu sare, piper, pesmet și curcuma și pe partea cealaltă;

Lăsați-i 5 – 6 minute să se rumenească, până când devin aurii, după care îi scoateți pe șervete absorbante, ca să eliminați excesul de ulei. Mare parte din ulei va fi absorbit de pesmet, asă că puteți îndepărta de pe cartofi pesmetul excedentar, că și-a făcut treaba (a aromatizat cartofii, i-a făcut crocanți și a “tras” uleiul).

Cartofii astfel pregătiți se pot consuma/mânca (alegeți Dvs. varianta corectă 😉 ) simpli, ori pot constitui o garnitură pentru pește sau carne la grătar. Eu i-am combinat cu niște șnițele de porc în sos de ceapă și nu s-au plâns.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.