Cartofi prăjiți în cuptor – adaptare după Gordon Ramsay

100În ciuda tuturor semnalelor de alarmă trase atât de oameni sănătoși la cap (medici specialiști în diabet și boli de nutriție, cercetători serioși etc.), cât și de exaltați mai mult sau mai puțin pregătiți în știința alimentației, cartofii prăjiți rămân totuși în topul preferințelor noastre culinare. Personal, nu sunt împotriva cartofilor prăjiți, atâta timp cât nu apar pe masă zilnic și atâta timp cât sunt respectate câteva reguli de bun simț în prepararea lor: evitarea refolosirii la infinit a aceluiași ulei, evitarea prăjirii la temperaturi excesiv de ridicate, evitarea îmbibării excesive a cartofilor cu grăsime vegetală sau animală. Chiar dacă mânânci cartofi prăjiți, fă-o cu moderație: 100 – 150 g de cartofi (cam un cartof mediu) sunt arhisuficiente drept garnitură/fel de bază pentru o persoană.

Am găsit niște cartofi noi, de import (cei autohtoni încă n-au apărut), pe care i-am gătit combinând ceea ce am văzut la Gordon Ramsay aici și aici, cu experiența mea de prăjitor de cartofi.

Au rezultat patru porții de garnitură care au stat alături de niște resturi de steak de mânzat reciclate și de un castron mare de verdeață (salată verde, spanac, ceapă verde, ridichi de lună, castraveți, roșii cherry, măsline Kalamata) asezonată cu sare și ulei.

Ce vă trebuie?

  • 4 cartofi noi, potriviți ca mărime, aproximativ egali în dimensiune și formă (cam 600 g);
  • 1 căpățână mică de usturoi (cam 8 – 10 căței);
  • 2 crenguțe de oregano proaspăt;
  • 1 – 2 lingurițe de boia dulce;
  • 4 – 5 linguri de ulei din sâmburi de struguri (ori de floarea-soarelui dacă vi se pare prea scump celălalt);
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine de tot cartofii, eventual frecați-i și cu un burete de sârmă (nu trebuie curățați total de coajă);
  • Tăiați cartofii pe lungime, în optimi (îi tăiați în sferturi, apoi fiecare sfert în jumătate);
  • Desfaceți usturoiul: lăsați cățeii necurățați, dar zdrobiți-i ușor cu latul cuțitului;
  • Puneți 2 L de apă cu 1 linguriță de sare la fiert, într-un vas încăpător;
  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Când apa ajunge la fierbere (și fierbe intens), răsturnați în apă feliile de cartof și fierbeți-le cam 7 – 8 minute;
  • Treceți cartofii într-o strecurătoare și lăsații la scurs și aburit, deasupra apei în care au fiert, încă 4 – 5 minute;
  • Răsturnați apoi cartofii într-o tavă încăpătoare (astfel încât să stea în tavă într-un singur strat), unsă în prealabil cu ulei;
  • Adăugați în tavă cățeii de usturoi zdrobiți, asezonați cartofii cu boia, sare, piper și restul de ulei;
  • Amestecați bine totul, astfel încât cartofii să fie unși și condimentați uniform;
  • Dați tava la cuptorul preîncălzit pentru 15 – 20 de minute;
  • După acest timp, amestecați ușor în cartofi – astfel încât să se poată rumeni pe toate părțile, adăugați oregano și dați din nou tava la cuptor până când obțineți gradul de rumenire dorit (cam încă 20 – 25 de minute, ca să iasă ca în poză).

Atât.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cartofi prăjiți în cuptor – adaptare după Gordon Ramsay

Leave a Reply

Your email address will not be published.