Cartofi noi prăjiți pe de-a-ntregul

100După cartofii noi egipteni, care intră câte patru-cinci într-un kg și pe care îi găsiti cam prin toate supermarketurile, iată că au apărut pe piață și cei autohtoni. Sunt în medie aproape cât o nucă și costă între 4 și 5 lei kilogramul. Evident că n-am putut să-i ratez, iar cel care mi i-a vândut mi-a oferit drept bonus și o “rețetă”, pe care am îmbunătățit-o ușor. Și iată ce-a ieșit:

Deși cartofii erau gata spălați, fără urme de pământ, i-am pus într-un vas încăpător, i-am presărat cu sare marină grosieră, apoi i-am acoperit cu apă. I-am lăsat să zacă în apa sărată cam două ceasuri, după care i-am frecat ușor și i-am pus la scurs. Cât s-au scurs de excesul de apă sărată am pus la încins friteuza cu ulei de palmier (da, acela despre care se spune că e foarte bun, sau foarte rău pentru sănătate – depinde unde citești).

Cât s-a încins uleiul am pregătit niște brânză fermentată de oaie, în sensul că am dat-o pe “rozătoare”.

După ce uleiul a ajuns la temperatura potrivită (180 ˚C zice manualul), am aruncat cartofii întregi în friteuză, i-am pus capacul și i-am lăsat să se rumenească în legea lor.

Cât s-au prăjit cartofii am avut timp să fierb trei ouă (de la țară), să spăl niște roșii, niște ridichi (albe și roșii), câteva fire de ceapă verde, o mână de spanac și una de salată creață și 30 de cm de castravete tras în țiplă. Din toate astea am încropit o salată primăvăratică, dreasă cu ulei din sâmburi de struguri și cu puțină sare (dacă vreți ca ingredientele salatei să nu se înmoaie și să rămână crocante, adăugați sarea doar înainte de a vă apuca de mâncat).

Am mai spălat și apoi tocat mărunt niște mărar proaspăt, pe care, împreună cu brânza,    l-am presărat peste cartofii abia scoși din friteuză. Cum sunt vegetarian de felul meu, am zis că merg alături de cartofi și de salată și câteva feliuțe (nu multe) de piept de pui afumat.

Asta-i tot.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Cartofi noi prăjiți pe de-a-ntregul

  1. Pingback: Tocăniță de cartofi noi cu jambon afumat | Food and beyond…

  2. Pingback: Cartofi noi prăjiți pe de-a-ntregul | Bacau Expres

  3. Pingback: Tocăniță de cartofi noi cu jambon afumat | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.