Cartofi noi la cuptor cu brânză de oi şi ceapă roşie verde

100De mai multe ori am trecut prin piaţă şi am văzut cartofi noi aduşi de pe ogoarele din jurul Bacăului. Erau mici şi roşii şi la acelaşi preţ cu cei mari şi albi aduşi de diverşi „producători” din zonele în care erau deja buni de recoltat pe la începutul lunii mai. Mi-am luat vreo câţiva (cam ½ kg am folosit aici) şi-am mai luat şi nişte cimbru proaspăt şi o legătură de ceapă roşie verde. Ceapa roşie verde este aproape la fel ca şi ceapa albă verde, numai că este roşie şi nu albă, dar tot verde este (această frază s-a vrut a fi umoristică). Nişte unt aromat cu usturoi mai aveam prin frigider, aşişderea nişte brânză „Horezu” (ambele articole le găsiţi în Selgros, la raionul de lactate). Cu aceste ingrediente, sare şi piper, două roşii, doi castraveţi, două cepe şi uleiul de măsline necesar salatei, am pregătit ceva comestibil :).

Cantităţile folosite sunt irelevante, depinzând de gusturile fiecăruia.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi bine cartofii şi îndepărtaţi parţial coaja, frecându-i cu un burete de sârmă;
  • Tăiaţi-i apoi pe lungime în jumătăţi (dacă sunt mai mici) sau în sferturi (dacă sunt mai măricei);
  • Ungeţi cu untul aromatizat o tavă adâncă şi suficient de mare ca să vă încapă cartofii într-un singur strat;
  • Puneţi cartofii în tavă, presăraţi deasupra lor câteva crenguţe de cimbru proaspăt şi asezonaţi cu sare şi piper;
  • Preîncălziţi cuptorul la 220°C şi daţi tava la cuptor pentru ½ oră, după ce în prealabil aţi acoperit conţinutul acesteia cu o foaie de copt bine impregnată cu apă şi apoi stoarsă (l-aţi văzut probabil pe Jamie Oliver făcând această operaţiune la diverse preparate gătite în cuptor);
  • Cât timp cartofii stau la cuptor, curăţaţi ceapa şi ţăiaţi-o în inele (mai scurte pentru cuptor, mai lungi pentru salată); păstraţi câteva inele verzi pentru decor;
  • Daţi brânza pe răzătoarea mică; pentru decor daţi o bucăţică de brânză pe răzătoarea mare;
  • Scoateţi tava, îndepărtaţi foaia de copt, puteţi arunca şi cimbrul dacă nu vă place să-l vedeţi prin farfurie – cartofii şi-au luat de la el ce-au avut nevoie;
  • Presăraţi ceapa peste cartofi, reduceţi temperatura cuptorului la 190 – 200°C şi daţi din nou tava la cuptor încă 15 – 20 de minute, fără a o mai acoperi;
  • Adăugaţi brânza rasă mărunt, închideţi flacăra cuptorului şi introduceţi tava la cuptor pentru 5 – 10 minute, cât să se topească brânza.

Până se desăvârşeşte topirea brânzei, încropiţi salata: roşii, castraveţi, ceapă verde (tot roşie), ulei de măsline, sare. Mai doriţi şi altceva în salată? Adăugaţi cu încredere. Asta-i tot.

S-aveţi poftă si să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Cartofi noi la cuptor cu brânză de oi şi ceapă roşie verde

Leave a Reply

Your email address will not be published.