Cartofi noi în bere brună la cuptor

_107Gătitul cu bere nu este o noutate. Am pregătit tot felul de fripturi în diverse tipuri de bere: pui în bere Guinness, pulpe de pui în bere blondă sau brună, cotlete de porc, cârnați, carne de miel, ba chiar și varză, plăcintă cu carne ori desert. Cartofi în bere n-am făcut decât accidental, când, în tava în care am înăbușit o pulpă de miel în bere, am mai aruncat și niște morcovi și niște cartofi. De data aceasta însă, am vrut să văd ce se întâmplă când pun doar cartofi în bere. Nu mi-a părut rău; n-am stricat nici cartofii, nici berea. Vă recomand să-i încercați și voi.

Ce vă trebuie?

  • 800 g – 1 kg cartofi noi, ceva mai mărunți;
  • 2 – 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • 500 mL bere brună;
  • ½ linguriță piper negru cu lămâie (gata râșnit);
  • Sare marină – după gust.

Cum procedați?

Spălați bine cartofii, îndepărtând de pe ei toate impuritățile (nu-i nevoie să-i curățați de coajă), apoi uscați-i cu șervete absorbante.

Tăiați cartofii în sferturi pe lungime, apoi răsturnați-i într-o tavă în care ați pus în prealabil uleiul vegetal.

Asezonați cu sare și piper, apoi amestecați bine, astfel încât uleiul să se întindă pe toate feliile de cartof.

Turnați în tavă, peste cartofi, cam 300 – 350 mL de bere brună (Ursus sau Silva sunt OK, dar merge și Leffe 😉 ), apoi dați tava la cuptorul preîncălzit în prealabil la 200 – 210 ˚C.

Lăsați-i în cuptor cam două ceasuri bune. Mai amestecați când și când în ei și completați cu restul de bere, dacă este cazul (dacă vedeți că lichidul din tavă scade vertiginos).

La sfârșit, verificați cu furculița dacă sunt bine pătrunși. Trebuie să fie moi în interior și ușor crocanți în exterior.

Îi puteți mânca simpli, ori îi puteți folosi drept garnitură la diverse preparate din carne. Eu, de exemplu, i-am combinat cu niște resturi de friptură de miel și cu o salată de sezon, încropită din ce-am găsit prin casă: frunze de salată, roșii cherry, castraveți, ceapă verde, ridichi de lună.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.