Cartofi noi cu usturoi vechi

 

Ați vrea niște cartofi, dar vă e lene să-i curățați și să-i feliați, și nici nu vreți să vă umpleți toată casa de aromă de cartofi prăjiți. Încercați soluția de mai la vale, în care cartofii se curăță (aproape) singuri, iar casa n-o să miroasă a McDonald’s. Doar a usturoi copt.

Ce vă trebuie?

  • 600 – 700 g cartofi noi, albi și nu prea mari (cam la 50 – 60 g bucata);
  • 1 căpățână de usturoi din anul precedent;
  • 2 – 3 linguri de sare grunjoasă, pentru murături;
  • 1 – 2 linguri de ulei vegetal;
  • Sare marină, piper negru (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Mai întâi analizați vizual cartofii. Dacă au urme de pământ, spălați-i. Dacă i-ați luat gata spălați, mai bine.

201

Puneți-i într-un vas împreună cu sarea de murături și acoperiți-i cu apă. Lăsați-i așa vreo două ceasuri, după care frecați-i cu o perie de sârmă ca să îndepărtați coaja. S-ar putea să nu fie nevoie să vă obosiți prea tare. Uneori, mai ales atunci când cartofii sunt foarte noi și foarte proaspeți, coaja se desprinde singură în apa sărată.

202

Puneți-i la fiert în apă rece cât să-i acopere și fierbeți-i nu mai mult de 10 minute de când începe să clocotească apa.

Odată fierți, scurgeți-i bine de apă, puneți-i într-o tavă și turnați uleiul peste ei.

Desfaceți căpățâna de usturoi, presați ușor cățeii cu latul cuțitului și repartizați-i uniform în tavă, fără a-i curăța. Cățeii de usturoi, bineînțeles, că despre ei se făcea vorbire.

203

Băgați tava în cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 – 220 ˚C și lăsați-o acolo cam 60 – 80 de minute, cât să capete o culoare aurie. Mai învârtiți-i din când în când, să se rumenească pe toate părțile.

204

205

206

Merg cu filé de somon, dar nu numai.

207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.