Cartofi noi cu jumări și rozmarin

_200Eu nu sunt nici dietetician, nici nutriționist; nici măcar bucătar cu acte în regulă nu sunt. Dacă sunteți în căutare de mâncare sănătoasă, diete specifice recomandate în anumite afecțiuni, diete-minune cu care dați jos 10 kg în numai 3 zile, sau alte chestii din aceeași arie, nu le mai căutați aici. Vă asigur că n-o să le găsiți. Și nici nu încercați să fiți mai moraliști decât este necesar. Sunt destule (chiar prea multe, după gustul meu) locuri de-a lungul și de-a latul netului în care să propovăduiți binefacerile veganismului, naturismului, ori să înfierați “chimicalele” din care, până la urmă, toți suntem făcuți. Aici o să găsiți cam așa ceva:

DSCF5140 copy-COLLAGE

Îmi plac cartofii. Și vouă vă plac. Deși știți că nu-i bine să-i îngurgitați în cantități industriale, totuși, vă plac. Nu știu cum se face, dar cel mai sănătos mod de prepara cartofii (fierți la abur – așa-numiții “cartofi natur”) este și cel mai puțin atrăgător. Prăjiți în baie de ulei ori în untură, sunt însă un deliciu (prin deliciu înțelegând: calorii, zaharuri și grăsimi – fără număr). Un astfel de deliciu vine în rândurile care urmează…

Ce vă trebuie?

  • ½ kg cartofi noi;
  • 2 – 3 linguri de jumări de porc;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt;
  • Sare marină și piper mixt (alb, roșu, verde, negru), proaspăt măcinate – după gust.

Cum procedați?

Curățați cartofii (ori, dacă vă plac în coaja aceea subțire de cartof nou, spălați-i bine) și tăiați-i pe lungime în sferturi sau, dacă sunt mai mari, în optimi.

Într-un castron încăpător puneți feliile de cartof, asezonați-le cu sare, piper și ulei, apoi amestecați-le bine.

Preîncălziți cuptorul la 200 – 220 ˚C, puneți într-o tavă încăpătoare jumările, apoi cartofii (preferabil într-un singur strat) și presărați deasupra acele de pe crenguța de rozmarin.

Dați tava la cuptor pentru 50 – 70 de minute, până când cartofii devin aurii. Nu uitați să mai amestecați din când în când în tavă, astfel încât cartofii să se rumenească uniform, pe toate părțile.

Este esențial să-i serviți fierbinți, în caz contrar grăsimea eliberată din jumări se va slei. Se pot servi ca atare, eventual acompaniați de o salată de sezon, cu roșii, castraveți, ceapă verde etc. Sau merg în calitate de garnitură. De exemplu, eu i-am așezat alături de felii de cotlet de porc rotisat, ceva salată și puțină dulceața de ardei iuți (cum se prepară aceasta din urmă, vedeți aici).

Și dacă tot am făcut combinația asta nesănătoasă, am pus alături și-un pahar de rosé, rece și sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.