Cartofi noi cu boia dulce, rozmarin și cimbru – la cuptor

100Conform datelor Institutului Național de Statistică, cartoful este leguma preferată a românilor, cu un consum în 2013 de 103 kg/an/locuitor, urmată la mare distanță de varză (44,7 kg/an/locuitor) și de tomate (34,5 kg/an/locuitor) – sursa. Dacă tot mâncăm legume ieftine, hai măcar să profităm de ele în sezon și să încercăm să le pregătim într-o manieră cât mai atractivă și apetisantă!

Ce vă trebuie?

  • 0,5 kg cartofi noi;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline (nu-i obligatoriu – dacă n-aveți puteți folosi și ulei de floarea-soarelui);
  • 2 lingurițe de boia dulce;
  • 1 crenguță de cimbru (proaspăt sau chiar uscat);
  • 1 crenguță de rozmarin verde (ăsta-i musai să fie verde 🙂 );
  • Sare și piper – după gust (eventual, pentru un gust mai picant puteți pune și un vârf de cuțit de boia iute ori praf de chilli – care-i cam același lucru).

Cum procedați?

  • Frecați bine cartofii cu o perie (sau un burete) de sârmă, ca să îndepărtați coaja subțire (ori pur și simplu spălați-i bine de tot);
  • Tăiați-i apoi în 4 sau în 6 pe lungime (depinde de mărime) și uscați-i cu șervete absorbante;
  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Ungeți cu puțin ulei o tavă suficient de mare ca să vă încapă cartofii într-un singur strat;
  • Puneți cartofii feliați în tavă, asezonați-i cu sare, piper, boia iute și boia dulce, apoi turnați peste ei restul de ulei;
  • Amestecați bine conținutul tăvii (operația merge făcută chiar cu mâna – dacă nu vreți să vă murdăriți prea tare, folosiți o mănușă de unică folosință) și puneți deasupra cartofilor bine unși crenguțele de cimbru și rozmarin;
  • Dați tava la cuptor pentru 40 – 50 de minute – în acest timp mai amestecați de 2 – 3 ori cartofii în tavă, ca să se rumenească uniform pe toate părțile.

Cam asta-i toată tehnologia. Pot fi serviți ca fel principal, eventual cu un sos de iaurt cu usturoi, sau pot alcătui o garnitură pentru diverse preparate (cu sau fără carne). Aici îi vedeți alături de niște piept de pui în sos de creveți, brânză cremoasă, smântână și ciuperci de pădure, sos despre care o să vă povestesc cu proxima ocazie.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

7 thoughts on “Cartofi noi cu boia dulce, rozmarin și cimbru – la cuptor

    • Da. Pe ei, îi, i. Cam așa se învăța la școală (în caz că ați dat pe-acolo).

Leave a Reply

Your email address will not be published.