Cartofi la cuptor („Franţuzeşti”)

000Cartofii franţuzeşti au tot atâtea în comun cu bucătăria franceză cât şi salata „de boeuf” pe care noi, românii, o etalăm cu mult fast la mesele de sărbătoare în familie. Se pare că „adevăraţii” cartofi franţuzeşti sunt cartofii Dauphinoise. Asta este însă o temă de dezbatere pentru istoricii culinologiei şi gastronomiei.

Dacă sunteţi în pană de idei şi aveţi cam o oră la dispoziţie, daţi un „check in” la frigider şi vedeţi dacă acesta conţine ouă, lactate, brânzeturi şi ceva porcării (în sensul bun al cuvântului). Dacă aveţi şi nişte cartofi (cât de puţini – minim 4), sare şi piper, treaba e ca şi rezolvată.

Cum procedaţi?

  • Fierbeţi cartofii în coajă cam 15 – 20 minute, cât să nu crape de invidie;
  • Fierbeţi ouăle tari (2 – 5 bucăţi, având grijă să păstraţi 2 ouă crude);
  • Ungeţi o tavă cu ulei şi puneţi în ea cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi în optimi (în şaisprezecimi, dacă sunt mari);
  • Săraţi şi pipăraţi, după gust;
  • Acum intră în scenă porcul, sub formă de ce aveţi (kaiser, muşchi afumat, jambon, şunculiţă ţarănească, piept fiert, costiţă, n-are importanţă). Cubuleţe mici şi multe să fie;
  • Dacă aveţi caş/caşcaval/mozzarela/etc. şi se poate tăia cubuleţe, puneţi;
  • Tăiaţi ouăle în jumătăţi de sferturi (ca să nu repet faza cu optimile) şi împrăstiaţi-le printre cartofi, carne şi brânză;
  • Mai merge pe deasupra nişte brânză de burduf şi/sau nişte brânză tare dată prin răzătoare;
  • Bateţi ouăle crude cu nişte smântână/lapte/iaurt/chefir/sana şi turnaţi pe cât posibil uniform, peste amestecul din tavă;
  • Daţi tava la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C cam vreo jumătate de ceas. Ar cam trebui să se facă;
  • Dacă vreţi o tentă arămie, daţi-i şi pe grill, dar nu mai mult de 5 minute să nu-i carbonizaţi.

Asta-i tot.

Menţiunea 1 – ceea ce v-am povestit în rândurile de mai sus reprezintă integral conceptul şi proprietatea intelectuală a consoartei mele.

Menţiunea 2 – rolul meu în această poveste a fost acela de a spăla cartofii, de a-i observa ce frumos fierb şi de a decoji ouăle. Şi de a face pozele, evident.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!