Cartofi în stil grecesc, cu sos de lămâie și usturoi

Există nenumărate variante de cartofi la cuptor (pe vreo 50 dintre ele o să le găsiți dacă dați click AICI). Vin acum cu una care implică ulei de măsline, lămâie și oregano. Cred că v-ați prins că este vorba despre una mediteraneană (la modul general), mai exact grecească. Καλή όρεξη!

Ce vă trebuie?

  • 10 cartofi mari albi, nefăinoși (cam 1,5 – 2 kg de cartofi);
  • 6 – 8 căței de usturoi;
  • Zeama de la 1 lămâie;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriță rasă de oregano uscat;
  • 4 – 5 linguri de griș;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Spălați bine cartofii și puneți-i la fiert în apă cât să-i acopere,apă  în care ați dizolvat în prealabil o linguriță de sare fină.

_101

Fierbeți parțial cartofii (13 – 16 minute de când dă apa în clocot), lăsați-i să se răcorească puțin, apoi curățați-i de coajă. Cu simț de răspundere, nu așa cum vedeți mai jos.

_106

Tăiați-i felii pe lungime, în 4, 6 sau 8 bucăți – în funcție de cât de mari sunt.

Curățați usturoiul și zdrobiți-l în presă, apoi amestecați-l bine cu zeama de lămâie și uleiul de măsline. Când îl curățați este recomandat să îndepartați toate cojile. În caz contrar vă strică bunătate de poză.

_102

_103

În pasta obținută adăugați oregano (dacă ați uitat cât trebuie pus, întoarceți-vă la sectiunea “Ce vă trebuie?“) și o lingură de griș. Amestecați bine.

_104

_105

Luați o tavă încăpătoare și așezați în ea cartofii, de preferință într-un singur strat. Asezonați-i cu sare și piper.

_107

Turnați peste cartofi sosul de usturoi și amestecați astfel încât acesta să ungă feliile de cartof pe toate părțile.

_108

Pudrați cartofii cu restul de griș, tot așa, întorcându-i pe toate părțile.

_109

Dacă vă e mai simplu, treceți cartofii feliați în vasul cu sos de usturoi, apoi tăvăliți-i prin griș și abia după aceea întindeți-i în tavă.

Preîncălziți cuptorul la 200 – 210 ˚C și dați tava (neacoperită) la cuptor pentru circa 70 – 80 de minute (1 h și 10′ – 1 h și 20′ – dacă vi se pare mai comod așa; 4200 – 4800 s pentru tipicari). Din când în când mai intrați cu lingura printre ei și întoarceți-i (ca pe fân) ca să se rumenească uniform.

_110

_111

_112

Pregătiți în acest mod, se potrivesc foarte bine drept garnitură la o friptură de miel acompaniată de un pahar de Fetească Neagră. Sec, bineînțeles.

_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cartofi în stil grecesc, cu sos de lămâie și usturoi

  1. Pingback: Cartofi crocanți la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.