Cartofi dulci la cuptor

001Nu, nu sunt cartofi cu zahăr sau cu miere! Aşa se numesc tuberculii respectivi (sweet potatoes), originari din America Latină. Cei din SUA îi mai numesc şi „yams” şi îi folosesc frecvent în bucătăria lor tradiţională. Se comercializează şi la noi (eu îi iau de la Selgros), dar au un preţ destul de condimentat: sunt cam de cinci ori mai scumpi decât cartofii noştri clasici. Pentru o poftă merită.

Am testat o reţetă care mi s-a părut interesantă şi pe care o găsiţi în original aici: https://www.foodnetwork.com/recipes/neelys/twice-baked-sweet-potatoes-recipe/index.html

Materii prime şi materiale auxiliare:

  • doi cartofi dulci, potriviţi ca mărime, bine spălaţi;
  • o lingură cu vârf de zahăr brut, nerafinat, din trestie sau zahăr brun;
  • 50 g de unt, adus la temperatura camerei;
  • 100 g brânză Brie, porţionată în cuburi;
  • un vârf de cuţit de scorţişoară măcinată;
  • un vârf de cuţit de nucşoară măcinată;
  • un vârf de cuţit de ghimbir măcinat;
  • sare marină şi piper negru (după gust), ambele proaspăt măcinate.

002003004Modus operandi:

Preîncălziţi cuptorul la 190°C.

Puneţi cartofii dulci într-o tavă, pe hârtie de copt şi daţi-i la cuptor cam o oră (până când se înmoaie). Scoateţi-i din cuptor şi lăsaţi-i să se răcească până când îi puteţi manipula fără să vă frigeţi la mâini.

005006007Tăiaţi-i în două pe lungime şi scoateţi cu o linguriţă pulpa, cu atenţie, fără să deterioraţi coaja.

008009010Separat amestecaţi untul, brânza, zahărul şi condimentele, până când obţineţi o pastă omogenă.

Amestecaţi pasta obţinută cu pulpa extrasă din cartofi şi omogenizaţi bine (puteţi folosi un blender).

011012013Umpleţi cojile cartofilor cu pasta obţinută, puneţi jumătăţile de cartof înapoi în tavă (tot pe hârtie de copt) şi daţi din nou la cuptor până cand umplutura devine auriu-maronie (asta ar trebui să se întâmple cam în 15 minute).

014Se pot consuma ca atare (inclusiv coaja), sau pot fi serviţi drept garnitură la preparate din carne (friptură de porc, pui, vită) fără sos.

1 thought on “Cartofi dulci la cuptor

  1. Pingback: Ceafă de porc marinată în sos de piper negru | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.