Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor, care chiar două brânze înglobează, sunt net superiori celor care nu fac nici o brânză și seamănă foarte mult cu tradiționalul preparat românesc cunoscut sub denumirea de cartofi franțuzești.

Ce vă trebuie?

  • O tavă (preferabil antiaderentă) cu dimensiunile de 20 x 30 cm și cu margini înalte (4 – 5 cm)
  • 10 cartofi albi, nefăinoși, să tot aibă cam 1 kg cu totul. Cumpărați din aceia pe a căror etichetă scrie “pentru salată”
  • 5 – 6 ouă
  • 100 – 150 g șuncă de porc, afumată au ba – găsiți gata tăiată cubulețe și ambalată, dar o puteți hăcui și voi, dintr-o bucată mai mare.
  • 200 – 250 g brânză Cheddar
  • 200 – 250 g brânză Telemea
  • 200 g smântână nefermentată cu min. 30% grăsime
  • 1 linguriță oregano uscat
  • Sare (marină), piper (negru sau mixt), ambele proaspăt râșnite – după gust.

Cum procedați?

Fierbeți cartofii necojiți în apă cu sare, 15 – 20 de minute, sau până când intră furculița lejer în ei. Nu-i suprafierbeți (sunt fierți peste măsură dacă nu-și mai încap în piele și aceasta crapă). Scurgeți-i de apa în care au fiert, lăsați-i să se răcorească puțin (cât să nu vă frigă la epidermă), dezbrăcați-i de coajă, apoi tăiați-i în cuburi de circa 2 cm.

_105

Fierbeți ouăle. Puneți-le la fiert în apă rece, lăsați-le 5 minute de când începe să fiarbă apa, stingeți focul și mai lăsați-le 1 minut în apă fierbinte, apoi cufundați-le sub jet de apă rece. Curățați-le de coajă (deși are 40% calciu, e mai bine să vă luați doza zilnică de calciu din altceva; din brânzeturi, de exemplu) și tăiați-le în 8.

_101

Dați brânzeturile prin răzătoarea mare. Separat.

_104

_103

Preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C.

Puneți în tavă un strat de cartofi și presărați peste ei cubulețele de șuncă. Asezonați cu piper. Sare mai puțină, că este din belșug în șuncă, dar și în brânzeturile care urmează.

_102

_106

Puneți acum în tavă un strat uniform de telemea rasă, peste care așezați bucățile de ou fiert.

_107

_108

Puneți deasupra restul de cartofi și mai asezonați cu niscaiva piper. Puteți pune și sare, dar după aceea să nu dați vina pe mine dacă preparatul o să iasă prea sărat.

_109

Peste cartofi împrăștiați brânza Cheddar rasă.

_110

Turnați smântâna cât mai uniform, să se întindă pe toată suprafața. Presărați cu oregano și băgați tava în cuptorul preîncălzit.

_111

_112

_113

Lăsați tava în cuptor cam 40 – 45 de minute, întorcând-o la jumătatea timpului. Eventual, la final, dați-i 2 – 3 minute flacără din bolta cuptorului, ca să obțineți o crustă aurie. Dacă obțineți o crustă neagră, timpul de expunere la flacăra superioară a fost prea mare. Țineți minte chestia asta, ca să n-o mai repetați pe viitor.

_114

Se servesc fierbinți, ca atare sau drept garnitură. Eu i-am pus pe lângă niște somon tras repede la tigaie și nu s-a plâns nimeni. Nici somonul, nici cartofii.

_208

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.