Cartofi cu maioneză din ou integral

Despre maioneza din ou integral care se pregătește ultra-rapid am mai citit, ba chiar am văzut și ceva materiale video care demonstrează procedura. Ceva similar am văzut și “pe viu” cum s-ar zice. Cu mici diferențe față de bibliografia recomandată mai ‘nainte. Adică fără muștar și cu usturoi. Ceva în genul unui mujdei ori sos de usturoi, care se pretează foarte bine la un păstrăv prăjit. La fel de bine s-a potrivit această maioneză cu niște cartofi fierți și împodobiți din belșug cu pătrunjel verde.

Ce vă trebuie?

  • 4 – 5 cartofi albi, potriviți (cam ½ kg de cartofi);
  • 1 – 1,5 L apă;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • Un praf de sare.

Pentru maioneză:

  • 2 ouă crude;
  • 2 – 4 căței de usturoi;
  • 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • ½ linguriță de sare;
  • 250 – 350 mL ulei de floarea soarelui.

Cum procedați?

Cartofii se curăță de coajă, se clătesc bine, se taie în cuburi de 1,5 – 2 cm, se clătesc din nou cu apă rece, apoi se pun la fiert în apă cât să-i acopere complet. Adăugați în apă un praf de sare.

Se fierb cartofii (ca pentru piure), până când intră lejer furculița în ei.

_201

Se scurg bine de apă. După ce se răcoresc puțin se asezonează cu sare (după gust) și se amestecă în ei pătrunjelul verde, spălat, scurs și tocat.

_202

_203

Se adaugă apoi maioneza și se amestecă blând, cât să nu sfărâmați cartofii. Aveți grijă ca maioneza să îmbrace complet fiecare bucată de cartof.

_208

Pentru prepararea maionezei se procedează astfel:

Se aduc ouăle și uleiul la temperatura camerei. Etapă necesară în special dacă ați scos ouăle din frigider. Totuși, nu lăsați ouăle să stea în bătaia soarelui ori lângă o sursă de căldură. Salmonella pândește. Preventiv, spălați ouăle înainte de folosire, cu apă și săpun.

Se curăță usturoiul și se feliază.

Luați un vas cilindric îngust și înalt (în lipsă îl puteți înlocui cu un borcan de 700 – 800 mL; mare grijă să fie îndeplinită condiția:

Øinterior borcan  >  Øexterior mixer

(adică să vă încapă mixerul pe gura borcanului), în care puneți feliile de usturoi și zeama de lămâie, spargeți ouăle și puneți-le și pe ele în vas (mai puțin coaja, în ciuda faptului că este bogată în calciu). Asezonați cu un praf de sare. Turnați uleiul peste ouă. Tot, de la început.

_204

_205

Introduceți până pe fundul vasului mixerul vertical, porniți-l apoi la turația maximă. Când începe să se formeze maioneza pe fundul vasului începeți să ridicați mixerul încet în sus (că doar n-o să-l ridicați în jos) prin amestecul din pahar. Atenție! Ceea ce vedeți în imagine nu sunt degetele mele! Nu puteam să mixez (nici măcar muzică de discotecă, darmite maioneză) și să fotografiez simultan. Așa că am hotărât ca aceea care se pricepe mai bine la folosit ustensilele de bucătărie să facă maioneza, iar cel care nu se pricepe la nimic să facă pozele.

_206

Într-un minut, poate mai mult (dacă folosiți mai mult de două ouă), obțineți o maioneză rapidă, voluminoasă și, ce-i mai important, netăiată (ecremată cum ar zice specialiștii în emulsii alimentare și nu numai).

_207

Cartofii aceștia cu maioneză și pătrunjel s-au dovedit a fi, alături de câteva ciuperci la grătar, o minunată garnitură pentru niște ton roșu și butterfish rumenite rapid și ușor în tigaia-grill.

_209

_100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cartofi cu maioneză din ou integral

Leave a Reply

Your email address will not be published.