Cartofi cu ciuperci la cuptor

Presupunem că vă aflați într-una din următoarele situații:

  1. sunteți vegetarian sau vegan
  2. sunteți creștin-ortodox și tocmai postiți astăzi, neavând decât dezlegare la untdelemn și la vin
  3. sunteți omnivor, dar simțiți nevoia să luați o (scurtă) pauză de la alimentele de origine animală
  4. aveți la dispoziție doar cartofi, ciuperci, vreo câțiva căței de usturoi, sare, piper, puțin ulei pe fundul bidonului și poate niște verdeață – pătrunjel, mărar…

În plus, vă este foame, dar nu chiar atât de foame încât să nu supraviețuiți vreo trei sferturi de ceas, cât durează pregătirea mesei. Și nici nu vă dau banii afară din casă, ca să comandați o pizza de post cu mozzarella vegetală (sic) ori un fancy veggie burger.

100

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 200 – 220 ˚C. Ungeți fundul unei tăvi cu puțin ulei de floarea-soarelui.

Alegeți câțiva cartofi albi, lunguieți și nu prea mari; pot să fie 2 …4. Curățați-i, spălați-i și tăiați-i rondele subțiri: 3 – 4 mm. Așezați-i pe fundul tăvii, într-un singur strat.
Dați tava la cuptor pentru un sfert de oră.

101

Luați o mână de ciuperci champignon (cam 4 – bucăți potrivite ca mărime); ar putea fi mai proaspete decât cele pe care le-am avut eu la îndemână. Curățați-le de pământ, frunze și ce-or mai avea pe ele, apoi tăiați-le în felii nu mai groase de 5 mm.

102

Mai luați și 2 – 3 căței de usturoi, curățați-i și tăiați-i felii.

103

Adăugați ciupercile și usturoiul alături de cartofii ușor rumeniți, asezonați cu sare și piper, amestecați și băgați tava înapoi în cuptor pentru încă 20 – 25 de minute. La jumătatea timpului, mai răscoliți cu lingura prin tavă.

104

105

106

Cam asta-i tot. Mâncare de post, sau garnitură pentru diverse chestii la grătar. Puteți presăra pe deasupra niște pătrunjel verde sau niște mărar. Și puteți adăuga câteva boabe de piper roșu. Așa, pentru cromatică.

107

va urma

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cartofi cu ciuperci la cuptor

  1. Pingback: Frittata cu cartofi, ciuperci și brânză Cheddar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.