Cartofi cu cimbru și unt aromatizat la cuptor

100Sunt multe modalități de a pregăti cartofi la cuptor. Pentru a mai economisi din litere, eu îi numesc “cartofi cuptorizați”. Cuptorizarea ne permite să obținem ceva între cartofii țărănești și cartofii prăjiți, cu un consum mai mic de ulei/grăsime.  Un consum mai mic înseamnă pe lângă economii și o mâncare ceva mai puțin nocivă: mai puțină acroleină (care apare din uleiul prăjit la temperaturi ridicate), mai puțin ulei absorbit de cartofi. Nu am pretenția să afirm că acești cartofi sunt “hrană sănătoasă”, mai ales dacă mai adăugați pe lângă ei niște proteine de origine animală, gen ceafă de porc ori cârnați. Dar o porție mică, o dată sau de două ori pe lună, merge.

Ca să nu iasă prea uscați, ori ca să nu se ardă, vasul în care se cuptorizează cartofii trebuie să fie acoperit (măcar până când cartofii sunt bine pătrunși). O metodă care nu dă greș este cea a lui Jamie Oliver: se acoperă conținutul vasului cu o foaie de copt pe care în prealabil ați umezit-o bine și apoi ați stors-o. Folia de aluminiu pusă peste vas dă rezultate asemănătoare, însă sunt unii care au citit “pă net” prea multe articole panicarde care spun că utilizarea aluminiului la gătit nu este bună pentru că este rea (despre asta am scris mai pe larg aici).

Metoda lui Jamie o folosesc și eu, dar mai mult pentru pregătirea cărnii. Când gătesc numai cartofi folosesc o tavă dublă: practic sunt două tăvi identice, dintre care una are rol de capac. Bănuiesc că acest concept a fost pus în practică pentru a nu mai fi nevoie să amesteci în mâncare; este suficient doar să întorci ansamblul cu susul în jos, lucru pe care însă nu l-am încercat până acum, deci nu știu dacă merge sau nu.

Ce vă trebuie?

  • 20 g unt aromatizat (am folosit niște unt aromatizat cu condimente pentru barbeque, dar puteți folosi și unt aromatizat cu ierburi sau cu usturoi – toate cele trei variante le găsiți “la pachet” în Selgros);
  • 350 – 400 g cartofi curățați și tăiați pe lungime în felii groase (ca pentru wedges);
  • 2 fire de cimbru verde;
  • Sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Puneți cubul de unt în tava inferioară și introduceți-o pentru 30 – 40 de secunde în cuptorul fierbinte, cât să se topească untul și să se întindă uniform pe fundul tăvii;
  • Puneți cartofii în tavă, asezonați-i cu sare și piper apoi amestecați bine, astfel încât feliile de cartof să fie cât mai bine acoperite de untul topit;
  • Adăugați firele de cimbru, puneți capacul și dați tava la cuptor pentru 30 – 35 de minute (la jumătatea timpului amestecați cu o spatulă din lemn sau silicon cartofii din tavă);
  • Scoateți firele de cimbru, introduceți din nou tava în cuptor, de data aceasta fără capac și rumeniți 3 – 5 minute conținutul cu flacăra din bolta cuptorului.

Atât. “Garnitura” pe care o vedeți pe lângă cartofi este opțională 🙂

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cartofi cu cimbru și unt aromatizat la cuptor

  1. Pingback: Pulpă de vițel la cuptor cu sos de vin roșu | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.