Cartofi copți umpluți cu ciuperci și brânză cu mucegai verde

100O rețetă preluată din spamul săptămânal livrat de hypermarketuri în cutiile poștale. De data aceasta am adaptat o rețetă ieftină de la Penny (3,11 lei/porție după spusele lor) într-una mai scumpă, evident. N-am făcut calculul, dar dacă sunteți curioși iată câteva elemente ajutătoare: am preparat două porții, cu cartofi noi egipteni (3,3 lei/kg), ciuperci de 9,99 lei/kg, brânză la 6,5 lei/100 g, ceapă verde de 4 fire la 1 leu, unt cam la 12 – 14 lei/250 g.

Nu știu de unde se aprovizioneaza cei de la Penny cu cartofi. După timpul indicat pentru coacere (25 + 15 minute), probabil îi cumpără de la același furnizor de la care și-a luat Jack boabele de fasole fermecată. Știți povestea cu Jack și vrejul de fasole, nu?

Ce vă trebuie?

  • 4 cartofi mari, de dimensiuni apropiate (cam 750 – 800 g în total);
  • 100 g ciuperci champignon proaspete;
  • 2 fire de ceapa verde;
  • 100 g brânză cu mucegai verde sau albastru (poate fi Roquefort, Bleu d’Auvergne sau ceva mai ieftin, ca acest Dorblu Classic);
  • 20 g unt aromatizat cu usturoi;
  • 2 linguri de ulei de măsline (una pentru uns cartofii, una pentru călit ciupercile și ceapa);
  • ½ linguriță cimbru uscat;
  • ½ linguriță oregano uscat;
  • ½ legătură de mărar proaspăt;
  • sare, piper – după gust.

Cum procedați?

– Spălați bine cartofii (coaja trebuie să rămână curată) apoi uscați-i cu șervete absorbante;
– Tăiați cartofii în jumătate pe lungime și, cu ajutorul unei lingurițe, scobiți fiecare jumătate de cartof, scoțându-i cam 2 – 3 lingurițe de miez, care se aruncă;
– Așezați cartofii cu scobitura în sus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, stropiți-i cu puțin ulei de măsline și presărați cimbru și oregano (puteți pregăti o parte din cartofi doar cu cimbru, o parte doar cu oregano);
– Dați tava la cuptorul preîncălzit la 200 ˚C pentru 30 – 45 de minute;
– Spălați ciupercile, scurgeți-le bine și tocați-le mărunt;
– Spălați și tăiați ceapa în rondele mici, păstrând 2 – 3 cm din partea verde pentru ornare la final;

– Într-o tigaie antiaderentă încingeți în ulei de măsline untul aromatizat;
– În amestecul de unt cu ulei bine încins căliți rapid ceapa (1 minut) apoi adăugați ciupercile tocate;
– Potriviți de sare, piper și mai căliți amestecând încă 4 – 5 minute, după care luați tigaia de pe foc, adăugați mărarul tocat și amestecați;
– Umpleți jumătățile de cartof (parțial coapte) cu acest amestec de ceapă cu ciuperci, iar deasupra adăugați brânza tăiată sau sfărâmată în bucăți mici (păstrați 8 feliuțe de brânză pentru finalizarea capodoperei);

– Dați din nou tava la cuptor 30 – 45 de minute (sau până când se pătrund bine cartofii);
– Dacă după 45 de minute încă nu s-au copt cartofii, acoperiți tava cu o folie de aluminiu, măriți focul la maxim (220 – 240 ˚C) și … așteptați să se coacă cartofii;

– Adăugați feliile de brânză, presărați inele de ceapă verde și gratinați 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Serviți cartofii fierbinți, însoțiți (sau nu) de salată de sezon (roșii, ridichi, salată verde, spanac, leurdă, …), precum și de un Riesling Italian sec. Foarte sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

One thought on “Cartofi copți umpluți cu ciuperci și brânză cu mucegai verde

  1. Pingback: Cartofi copți umpluți cu ciuperci și brânză cu mucegai verde | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.