Cartofi copți de două ori

100Am făcut mai demult niște cartofi la cuptor inspirați dintr-o rețetă apărută în oferta tipărită a lanțului de magazine Penny. Mirându-mă la vremea respectivă de cât de repede se coc cartofii de la Penny (40 de minute în total), am încercat să abordez problema puțin diferit. Ceea ce vă doresc și vouă 🙂 !

Ce vă trebuie?

  • 3 cartofi albi, mari, având cam 250 g bucata;
  • 100 g brânză Gorgonzola picantă;
  • 10 g brânză tare rasă (poate fi parmezan, Pecorino sau Grano Padana);
  • 1 praf de piper mozaic proaspăt râșnit.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 220 ˚C;
  • Spălați bine de tot cartofii, eventual ajutându-vă de un burete din sârmă;
  • Ștergeți cartofii, eliminând apa în exces și înveliți-i în folie de aluminiu;
  • Puneți cartofii în cuptorul încins, pe grătar, și lăsați-i să se coacă bine cam 1 – 1,5 ore, până când devin moi (este esențial ca toți cartofii să aibă aproximativ aceeași mărime, pentru a se coace uniform, în același timp);
  • Scoateți cartofii din folie și tăiați-i în jumătate, pe lungime;
  • Reduceți temperatura cuptorului la 200 ˚C;
  • Cu ajutorul unei lingurițe scobiți miezul cartofilor copți, lăsând în coajă cam 1 cm grosime de miez;
  • Într-un bol încăpător amestecați  cu o furculiță miezul scos din cartofi cu brânza Gorgonzola și cu piperul (sare nu este nevoie să adăugați, brânza fiind suficient de sărată), până când obțineți o pastă omogenă;
  • Cu pasta astfel formată umpleți jumătățile de cartof, presărați pe deasupra parmezanul ras, puneți jumătățile de cartof într-o tavă (cu verdele-n sus 😉 ) și dați-le la cuptor pentru încă vreo 20 de minute.

Când brânza rasă devine aurie, cartofii sunt numai buni de mâncat.

Fie ca fel de bază, fie drept garnitură la un rasol de mânzat tras la tigaie, ori la niște filé de șalău pané prăjit în ulei. Vinul îl asortați în funcție de însoțitorul cartofilor: Fetească Neagră pentru vită, Șarbă de Odobești ori Zghihară de Huși pentru pește.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.