Cartofi copți cu două feluri de brânză

_100De când s-a deschis un Carrefour Market la o aruncătură de băț de “casa” mea, mărunțișurile zilnice le cumpăr de acolo. Nu vă fac lista cu tot ce cumpăr de acolo, că încă nu m-au plătit pentru așa ceva 😀 . Vreau doar să menționez că, în extrasezon (adică în afara perioadei în care apar cartofii noi autohtoni pe piață), barabulele le cumpăr de acolo. Sunt preambalați (cartofii) / preambalate (barabulele) în săculeți de câte 2,5 kg, au un preț acceptabil (cam 6 Lei/săculeț) și există trei sortimente: 1 – cartofi roz pentru prăjit, 2 – cartofi albi pentru salate, 3 – cartofi albi pentru copt, piure sau supă. Nu sunt plini de pământ, nu sunt stricați, țin câteva săptămâni până când încep să încolțească. Pentru patrioți (care au abonament la “Vocea patriotului naționale”) țin să precizez că sunt produși în România. Pentru cei și mai patrioți decât atât, trec sub tăcere faptul că provin din zona Harghita-Covasna (zonă cunoscută și sub denumirea de Ținutul Secuiesc / Székelyföld / Szeklerland / Terra Siculorum).

_102

Pentru ca deruta să fie totală în rândul adepților “alimentației sănătoase” (cu sens peiorativ, evident), la preparatul de astăzi am folosit și niște brânzeturi provenite de la alte două multinaționale, precum și un semipreparat de la Frosta (multinațională și ea) achiziționat din Kaufland (altă multinațională). Beuturile, în schimb, sunt neaoșe: țuică de Zetea și vin de Murfatlar 😀 !

Ce vă trebuie?

  • 4 cartofi albi, mai mărișori (cam la 160 – 180 g bucata), speciali pentru copt;
  • 8 linguri cremă de brânză cu ceapă verde (Almette, Philadelphia etc.);
  • 80 g brânză cu mucegai albastru (Dorblu, Danish Blue etc.);
  • Câteva frunzulițe de pătrunjel verde, pentru decor.

Opțional:

  • O cutie (2 bucăți – 220 g) filé de cod de Alaska (Pollock) cu sos de brânză și verdețuri, în pané crocant, pre-prăjit, de la Frosta.

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 220 ˚C.

Spălați bine cartofii și, așa umezi cum sunt, înveliți-i în folie de aluminiu, apoi plasați-i pe grătar în cuptorul preîncălzit.

_101

Lăsați-i să se coacă circa 90 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului.

Scoateți cartofii copți din cuptor, lăsați-i să se răcoreacă vreo 15 – 20 de minute, apoi scoateți-i din folie și tăiați-i parțial în jumătate, pe lungime, așa cum vedeți în imaginea de mai jos.

_104

Așezați cartofii din nou pe folie și puneți peste fiecare cartof câte două linguri de cremă de brânză cu verdeață, apoi câte o felie de brânză cu mucegai albastru.

_105
_106

Puneți cartofii astfel pregătiți pe folie de aluminiu, într-o tavă încăpătoare și dați-i din nou la cuptor pentru încă 15 – 18 minute.

Dacă doriți, puteți adăuga în tavă și două fileuri de cod de Alaska. Sunt semipreparate, dar nu trebuie să vă sperie. Nu conțin aditivi aromatizanți, potențiatori de aromă sau coloranți. 100% natural, zice producătorul, și o zice pentru că unii dintre voi asociază (greșit, de cele mai multe ori) noțiunea de “natural” cu cea de “sănătos” (vă reamintesc, pentru a nu știu câta oară, că și mătrăguna este naturală, și veninul de viperă, la fel).

_103

Dacă tot nu sunteți convinși, pe spatele cutiei de semipreparate congelate din pește aveți și compoziția. Iat-o:

_111

Cam în 15 – 18 minute fileurile de cod sunt gătite, brânza de pe cartofi s-a topit corespunzător, fără să părăsească cartofii; pe scurt: bun de pus în farfurie.

_107

Puteți orna cu câteva frunzulițe de pătrunjel verde. Ca să alunece mai bine, așezați alături o țuică dublu distilată și învechită în butoi de dud ori de stejar. 25 – 50 mL sunt suficienți întru deschiderea apetitului (în caz că nu s-a deschis când ați văzut pozele 😉 ). Iar dacă simțiți nevoia, puteți acompania acest fel cu un Chardonnay rece și aproape sec (adică un alb demisec) de la Cramele Murfatlar.

_109

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

_110

1 thought on “Cartofi copți cu două feluri de brânză

Leave a Reply

Your email address will not be published.