Carne de porc cu legume şi orez (în stil asiatic)

200Pentru că aveam de reciclat vreo două linguri de orez tailandez gata fiert (rămas din ziua anterioară), am mai căutat prin zestrea congelatorului şi alte ingrediente care ar fi mers cu un cotlet de porc. Am găsit nişte cozi de ciuperci păstrate de când am umplut nişte pălării cu fromage şi Mozzarella şi o pungă de legume congelate, tot tailandeze, conţinând (printre altele) muguri de bambus şi mini-cucuruz. Dat fiind cele avute la îndemână, am zis că merge făcut un stir-fry.

Cum cotletul de porc nu prea iese prin această tehnologie, l-am sacrificat, în sensul că l‑am făcut fâşiuţe – fâşiuţe şi l-am marinat preţ de vreun ceas cu puţin sos Tabasco picant şi sos de soia, iar ca bonus vreo două frunze de busuioc proaspăt.

Cât a stat carnea la marinat, am lăsat şi legumele să se dezgheţe puţin, să pot îndepărta excesul de apă. Cozile ciupercilor fiind cam grosuţe le-am tăiat în două pe lungime, să se facă mai repede.

Mai departe am încins în wok o lingură de ulei din sâmburi de struguri, în care am aruncat fâşiile de carne cu tot cu marinadă. Le-am rumenit la foc iute, amestecând continuu, vreo 4 – 5 minute. Le-am scos deoparte şi în acelaşi ulei am adăugat legumele (parţial decongelate) şi cozile ciupercilor. Tot la foc iute le-am stirfrait până când au pierdut aproape toată apa şi apoi am adăugat orezul fiert. Am amestecat bine, pe foc încă vreun minut, am pus carnea înapoi în wok şi am turnat deasupra vreo două linguri de sos pentru wok (găsiţi astfel de sosuri în Lidl, la raionul cu produse asiatice – Woksauce). Am amestecat bine şi am mai stirfrait vreo 3 minute.

După ce se termină toate aceste operaţii, stingeţi focul, acoperiţi wokul cu un capac şi lăsaţi să se liniştească şi să se îmbine aromele – nu mai mult de două minute. Puneţi apoi amestecul rezultat în farfurii şi serviţi fierbinte, eventual cu încă puţin orez fiert alături (dacă consideraţi că este cazul). Un vin roşu sec, ţinut la 14 – 16 °C, merge de minune pe lângă felul ăsta Thai-style.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Carne de porc cu legume şi orez (în stil asiatic)

  1. Pingback: Mușchiuleț de porc în crustă de mirodenii | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.