Cârnaţi bucovineni cu busuioc pe varză călită

DSC_3467_001aAstăzi (14 Decembrie 2012) a fost frig. Tare frig, după cum anunţă televiziunile avide (toate) de senzaţional. Mie mi se pare (subiectiv, evident) că au fost nişte friguri normale, dacă ne uităm cu atenţie în calendar.

Şi m-am gândit la vremurile bune, când -10 – -15°C erau temperaturi normale de iarnă, când varza cu cârnaţi (sau cârnaţii pe varză) erau un prânz absolut normal – cu adaosul corespunzător de palincă – before şi vin roşu – after.

Aşa s-a născut meniul de azi, încropit din:

  • ½ varză proaspătă (cam 500 g) – încă mai gasiţi prin piaţă;
  • un cârnat făcut nu din carne tocată ci din bucăţi mari de carne de porc, un pic picant şi cu aromă de busuioc (îl găsiţi la standul cu produse din Bucovina, de la Cora);
  • o ceapă galbenă potrivită, tăiată în jumătăţi şi apoi longitudinal, în fâşii de 2 mm;
  • o jumătate de linguriţă de cimbru uscat sau o crenguţă de cimbru proaspăt  (dacă  v-aţi îngrijit din timp să vă luaţi un ghiveci cu cimbru de la Selgros);
  • un „pinch” (respectiv cam cât prindeţi între degetul mare, arătător şi mijlociu) de seminţe de chimion;
  • 2 linguri de ulei de măsline.

Încingeţi uleiul de măsline în wok şi adăugaţi cimbrul şi chimionul. Lăsaţi să-şi elibereze aromele, dar nu mai mult.

Adăugaţi varza tocată şi ceapa. Căliţi la flacără medie, amestecând sporadic (adicătelea din când în când), cam 15 – 20 minute, până cand varza se înmoaie şi începe să devină arămie.

Acum potriviţi de sare şi piper (sfat general: folosiţi o sare marină cu cristale mari şi piper boabe; măcinaţi-le proaspăt şi adăugaţi-le în mâncare). Dacă postiţi, săriţi peste paragraful următor.

În paralel, pregătiţi cârnaţii. Trebuie doar „încălziţi” puţin într-o picătură de ulei. Eu i-am scăpat mai mult şi s-au bronzat prea tare (căutând paharele de vin).

Se potriveşte foarte bine acestui fel un vin roşu, sec, tânăr, aşa cum este vinul meu adus ieri de la Focşani. Verificaţi să fie făcut din struguri! P.S. Merge şi o pălincă înainte.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Cârnaţi bucovineni cu busuioc pe varză călită

  1. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  2. Pingback: Fasole roșie cu cârnați bucovineni | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.