Capellini cu sos de roșii, ciuperci și costiță afumată

_100Cum – necum, am constatat că, prin rezerva obișnuită de paste uscate, s-a rătăcit și o cutie de capellini de la Barilla. Nu mai rețin când și în ce scop le-am achiziționat, probabil pentru ca “să fie acolo, că nu se știe niciodată când ai nevoie”. Pentru neinițiați, capellini sunt niște spaghetti mai sfrijite, având un diametru sub 1 mm, mai precis între 0,85 și 0,92 mm. Nu sunt chiar cele mai subțiri paste, căci există și cu diametre de până la 0,78 mm, acestea numindu-se însă capelli d’angelo – “păr de înger” como s-ar dice la noi, la Romania 😛 .

_101Ce vă trebuie?

  • 150 g capellini (sau spaghetti);
  • 75 g costiță de porc afumată;
  • 100 g ciuperci champignon proaspete;
  • 1 conservă (400 g) de roșii tăiate cuburi;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 șalote;
  • 2 – 3 fire de busuioc verde;
  • 1 linguriță ulei de măsline;
  • 50 mL vin alb, sec;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Tăiați costița sub formă de “bețișoare” groase de vreo 5 mm.
Feliați ciupercile în prealabil șterse cu un șervet umed (doar pentru a îndepărta eventualele urme de pământ/compost).
Curățați și feliați usturoiul și șalotele. Puneți la fiert o oală mare cu 1,5 – 2 L de apă, în care adăugați o linguriță rasă de sare (aici veți fierbe pastele).

_102

Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, unsă cu ulei de măsline, puneți să se rumenească la foc potrivit bucățile de costiță afumată. Lăsați-le să se rumenească uniform 2 – 3 minute (întorcându-le pe toate părțile), apoi adăugați șalotele și, după încă 2 minute, feliile de usturoi, pe care le lăsați să se călească nu mai mult de 1 minut.

_105_106

Adăugați apoi ciupercile și lăsați-le să se călească vreo 4 – 5 minute.

_107

Reduceți focul la mic și adăugați conținutul conservei de roșii. Fierbeți totul încetișor cam 10 minute, apoi adăugați vinul și mai lăsați să fiarbă încă 5 minute.

_108

Între timp, puneți la fiert pastele în apa clocotită. Lăsați-le să fiarbă cu 1 minut mai puțin decât durata indicată pe ambalaj, întrucât ele se vor desăvârși împreună cu sosul.

_103_104

Scurgeți pastele, răsturnați-le în sos, adăugați frunzele de busuioc rupte în bucăți mici, asezonați cu sare și piper și amestecați energic timp de 2 – 3 minute, apoi dați tigaia de pe foc, acoperiți-o cu un capac și lăsați-o să se odihnească vreo câteva minute înainte de servire.

_109_110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.