Canapele cu batog de crap argintiu pe pat de leurdă

100Probabil sunteți obișnuiți ca pregătirea unui sandwich să dureze 2 – 3 minute, iar devorarea lui cam tot atâta. Ceea ce am încropit mai jos este mai degrabă un open sandwich (ori canapea – termenul gastronomic în limba română), a cărui preparare durează ceva mai mult, fără a depăși însă 15 minute. Am folosit batog de crap argintiu (cunoscut și drept fitofag sau sânger), dar – dacă vă țin buzunarele – încercați varianta cu batog de sturion. Sau, dacă vreți varianta low-cost, ar trebui să meargă și cu macrou ori hering afumat.

Ce vă trebuie?

  • 150 g batog (pește sărat și afumat) de crap argintiu;
  • 2 minibaghete din făină integrală (marca Pambac 😉 );
  • 10 măsline verzi, fără sâmburi;
  • 1 coadă de ceapă verde.

Pentru “pat”:

  • 15 – 20 fire de leurdă proaspătă;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 – 2 fire de oregano proaspăt (sau ¼ linguriță de oregano uscat);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 25 – 30 g de unt;
  • Sare, piper, chilli – după gust.

Pentru sos (dressing):

  • 1 gălbenuș crud (dacă nu vă împăcați cu cruditățile, puteți folosi gălbenușul unui ou fiert);
  • 1 linguriță de muștar picant;
  • 1 linguriță de muștar cu boabe;
  • 1 linguriță de capere mici în oțet;
  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 1 vârf de cuțit de piper mixt proaspăt râșnit;
  • Zeama de la ½ lămâie.

Cum procedați?

  • Spălați bine leurda și ceapa verde, apoi scurgeți-le de excesul de apă;
  • Tăiați ceapa verde în rondele mici și păstrați inelele verzi de la un fir de ceapă pentru ornare;
  • Tăiați leurda în bucăți de 1,5 – 2 cm;
  • Curățați usturoiul și feliați-l;
  • Tăiați măslinele în jumătate, pe lungime;
  • Cât timp pregătiți “patul”, prăjiți minibaghetele, după ce în prealabil le-ați tăiat în jumătate, pe lungime.

Pregătiți mai întâi sosul:

  • Amestecați bine într-un bol gălbenușul cu cele două sortimente de muștar și cu piperul proaspăt măcinat;
  • Adăugați zeama de lâmâie, apoi uleiul de măsline și omogenizați bine;
  • Zdrobiți caperele cu o furculiță și apoi încorporați-le în sos.

Pregătiți apoi “patul”:

  • Intr-o tigaie antiaderentă puneți la topit untul într-o lingură de ulei de măsline;
  • În grăsimea încinsă, căliți la flacără medie usturoiul, timp de 1 minut;
  • Adăugați leurda și mai căliți 1 – 2 minute, amestecând continuu;
  • Adăugați ceapa, mai căliți-o 2 – 3 minute, apoi asezonați cu sare piper și, eventual, praf de chilli;
  • Adăugați frunzele de oregano rupte în bucăți mici, amestecați, luați tigaia de pe foc și lăsați-o acoperită cam 1 minut.

Acuma aveți pregătite toate componentele pentru alcătuirea canapelelor:

  • Pe jumătățile de minibaghete puneți cu o linguriță un strat subțire  și uniform de “pat” de leurdă;
  • Peste patul de leurdă așezați frumos rondelele de batog (de obicei acesta vine gata tăiat în rondele, direct din magazin);
  • Peste rondele turnați câteva lingurițe de sos de muștar;
  • Decorați totul cu jumătăți de măsline, inele de ceapă verde și apoi pudrați cu chilli (mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de picant vă place să mâncați).

Gusturile din aceste canapele vor ieși mult mai bine în evidență dacă pe lângă ele se nimerește și un păhăruț cu pălincă mărgelată trasă de două ori.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Canapele cu batog de crap argintiu pe pat de leurdă

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.