Brioșe-aperitiv cu brânză și nuci

Dacă facem apel la DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române), fie chiar și la varianta online, constatăm că piesa din fotografie deși arată ca o brioșă, este cu totul altceva. Cum s-ar spune, if it looks like a duck, but not quakes like a duck, definitely it is not a duck. I-am zis totuși așa pentru că, vorba poetului, trebuia(u) să poarte un nume. Și ca să nu le confundăm cu ale britanicilor muffins, le-am agățat și aperitivul în coadă.

_101

Tehnic vorbind, este doar o plăcintă cu brânză în aluat foitaj, gata tranșată înainte de coacere. Și da, este în aluat foitaj și nu foietaj, cum mai văd scris prin unele locuri. Acest aluat, numit și aluat franțuzesc își trage numele din franțuzescul feuilletage, care derivă din foaie (în franceză feuille) și n-are nicio legătură cu “etajul” (étage în franceză, floor în engleză). Dacă am lămurit și aceste lucruri, ne putem apuca de treabă…

Ce vă trebuie?

Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru 10 – 12 brioșe.

  • 1 pachet aluat foitaj;
  • 200 g brânză de vaci (6% grăsime);
  • 200 g brânză Feta;
  • 3 ouă;
  • 10 – 15 măsline negre fără sâmburi;
  • ½ linguriță oregano uscat;
  • 50 g amestec de nuci (nuci, caju, alune de pădure, migdale, …);
  • Sare, piper – după gust.

_108

Cum procedați?

Pe lângă ingredientele înșirate mai sus, o să mai aveți nevoie și de niște SDV-uri (scule, dispozitive, verificatoare – pentru neabsolvenții de TCM): o formă de copt pentru brioșe, niște forme de hârtie în care se montează brioșele și un inel cu diametrul de 10,5 – 11 cm (mai precis 4 ¼ inch) pentru decuparea aluatului.

_105

_103

_104

Mai întâi, întindeți aluatul (în prealabil ținut la rece) pe blatul de lucru. În forma de copt puneți în fiecare locaș câte o formă din hârtie. Decupați cu ajutorul inelului cercuri din foaia de aluat. Dintr-o foaie standard vă ies cam șase cercuri întregi și încă vreo patru parțiale, pe care le puteți completa cu “căzăturile dintre cercuri”. Cum compoziția ajunge pentru 12 brioșe, fie mai sacrificați o foaie de aluat, fie aruncați surplusul compoziție. Dacă niciuna dintre soluții nu vă este pe plac, alegeți calea de mijloc: Umpleți 10 locașuri cu aluat și compoziție de brânză, iar în două puneți doar compoziția direct în hârtia de copt, fără aluat. Iese și așa.

_106

_107

După ce ați așezat cercurile de aluat în forma de copt, dați-o la rece până în momentul în care le umpleți. Să fie măcar 10 – 20 de minute.

Puteți acum să pregătiți compoziția pentru umplut formele: luați un castron mare în care puneți brânza de vaci, brânza Feta ruptă în bucăți mici (fărâmițată), ouăle (fără coajă!) și măslinele tăiate în sferturi. Asezonați totul cu sare, piper și oregano, apoi amestecați viguros până obțineți o pastă fluidă cât de cât omogenă.

_109

_110

_111

Cu această compoziție umpleți “coșulețele” confecționate din cercurile de aluat.

_112

Presărați pe deasupra bucățele de “nuci” (termenul este generic) și dați tava din nou la rece pentru alte 15 – 20 de minute, timp în care preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C.

_113

Puneți tava la mijlocul cuptorului încins și coaceți brioșele timp de 45 – 50 de minute. Pe la jumătatea timpului întoarceți tava. Nu cu susul în jos.

Lăsați brioșele să se răcească puțin, cât să le puteți manipula, după care scoateți-le din forma de copt și treceți-le, cu hârtie cu tot, pe o suprafața plană – un fund de lemn (se mai cheamă și tocător sau cârpător – funcție de zona geografică) de exemplu, până se răcesc complet, după care se pot păstra la frigider.

_114

_115

Evident se servesc reci, dar nu vă oprește nimeni să gustați câteva imediat după ce le-ați scos din cuptor. Cum răcirea se realizează de la exterior la interior, grijă mare cum (și mai ales când) mușcați din ele. Chiar dacă la exterior au o temperatură suportabilă pentru epidermă, interiorul s-ar putea să fie ceva mai fierbinte, iar celulele epiteliale din aparatul digestiv s-ar putea să fie ceva mai termosensibile (în română: aveți grijă să nu vă frigeți la limbă).

_100

_117

_212

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Brioșe-aperitiv cu brânză și nuci

  1. Pingback: Brioșe cu șuncă și brânză – Ham & Cheese Muffins | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.