Borș de somn

200Cu toate că nu-s născut pe malul apei și nici veleități de pescar n-am, nu mi-a displăcut niciodată peștele, ci dimpotrivă. Singura problemă cu care m-am confruntat a fost doar cea legată de numărul (mare) al oaselor și dimeniunile (mici) ale acestora. Într-un final am rezolvat-o, orientându-mă spre specii cu oase puține și mari. “Specia” pe care o apreciez cel mai mult este, evident, filé-ul 😀 . Acuma, pentru a obține un filé, ai la dispoziție două posibilități: ori cumperi doar fileurile “de-a gata” (mai scump, dar fără bătăi de cap), ori cumperi peștele întreg și te-apuci de filetat (mai ieftin, dar mai laborios). Eu am descoperit o a treia cale, care îmbină avantajele celorlalte două: l-am rugat pe cumnatul meu să-mi aleagă un somn de Dunăre de la pescărie și să mi-l aducă tranșat și filetat, numai bun de pus la congelator pentru vremuri grele.

“Și cu tacâmurile ce fac?” – zice cumnatul meu. (Deschid aici o paranteză pentru cei născuți mai târziu, care n-au prins epoca de aur a “tacâmurilor”; acestea reprezentau partea care nu se ducea la export din păsăret, respectiv capetele și ghearele de pui. Prin analogie, tacâmul de pește reprezenta capul, coada și eventualele resturi de carne rămase pe șira spinării după filetare. Închid paranteza.) “Le păstrezi și facem o ciorbă de pește” – zic eu. Am făcut puțină documentare, am citit despre “adevărata ciorbă de pește”, despre “adevăratul borș pescăresc” și alte asemenea, care mai de care mai adevărate. Până la urmă am reținut din cele citite o singură concluzie: trebuie pusă și apă.

Ce vă trebuie?

  • Un tacâm de la un somn de 4 – 4,5 kg (capul, coada, resturile rămase de la filetare);
  • 1 ceapă galbenă medie;
  • 1 țelină mică (50 – 75 g);
  • 2 cartofi mici (100 – 150 g);
  • 2 morcovi mici (100 – 150 g);
  • 2 rădăcini de pătrunjel (75 – 100 g);
  • ½ ardei gras roșu;
  • ½ ardei gras galben;
  • 1 legătură de leuștean proaspăt;
  • 3 – 4 frunze de țelină verde;
  • 2 cutii mici (2 × 75 g) pastă de roșii (24%);
  • 100 mL smântână de gătit (15 – 20% grăsime);
  • 200 – 350 mL borș de putină;
  • Sare, piper – după gust.

Pentru servire (per porție):

  • 1 ardei iute;
  • 1 lingură (poate chiar două) sos de iaurt cu usturoi preparat ca aici;
  • 1 bucată mămăligă fierbinte;
  • 1 ștampăl (30 mL) pălincă ori horincă (după preferințe).

Cum procedați?

Așa cum a procedat soția mea, care a făcut cam 99% din următoarele operații:

  • Curățăți și tocați ceapa;
  • Spălați și curățați ardeii, apoi tăiați-i în cuburi mici (5 × 5 × 5 mm);
  • Curățați morcovii și pătrunjeii, apoi tăiați-i în rondele;
  • Curățați țelina și cartofii și tăiați-i în cuburi ceva mai mărișoare (15 × 15 × 15 mm);
  • Într-o oală încăpătoare turnați apă cât să acopere legumele și fierbeți-le la foc mediu cam 10 – 15 minute (legumele nu trebuie să fie fierte complet);
  • Separat puneți la fiert bucățile de pește, inclusiv capul din care ați extras în prealabil branhiile, în apă cât să le acopere; foc mediu 15 – 20 de minute (sau până când carnea se desprinde ușor de pe os);
  • Strecurați zeama în care a fiert peștele și păstrați-o la îndemână;
  • Separați carnea de pe oase și aruncați bucățile de carne peste legumele aproape fierte, completați cu zeama în care a fiert peștele și dați un clocot;
  • Adăugați smântâna, pasta de tomate, sare, piper și în final acriți cu borș;
  • Mai dați un clocot, potriviți gustul final din sare, piper și borș, stingeți focul, adăugați frunzele de leuștean și țelină tocate ceva mai mărișor și acoperiți oala preț de vreo 5 – 7 minute.

Se servește fierbinte, cu un ardei pișcăcios alături (roșu, verde – nu contează, iute să fie) și cu mămăligă proaspăt răsturnată din ceaun. Iar dacă vreți într-adevăr un gust aparte, aruncați în farfurie o lingură, două de sos de usturoi dichisit cu iaurt. Găsiți detaliat toată tehnologia acestui sos aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Borș de somn

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.