Borș de miel – cu multă lobodă și leuștean

De cum au trecut sărbătorile Pascale, ai mei bloggeri culinari colegi s-au repezit întru a publica varii variante (ce faină aliterație am găsit!) de ciorbe de lobodă (le găsiți aici, aici și aici). Nici măcar Antena3 nu s-a putut abține, și a zis, în stilu-i caracteristic: “A mâncat ciorbă de lobodă, mai multe zile la rând. Ce s-a întâmplat în corpul ei: <<Nu pot să cred!>>” (nu vă dau linkul, pentru că nu vreau să vă tâmpesc). Ciorba de lobodă este o zamă lungă, numai bună de umplut zilele din postul Paștelui, până la Înviere. O găsiți aici, dacă vreți s-o reproduceți în 2018. Paștele a trecut, loboda încă se găsește pe tarabe, iar ceva carne de miel mai găsim pe la gospodari. Că doar n-ați fi făcut-o pe toată drob ori friptură! Sunt părți ale mielului care nu merg nici la drob, nici la friptură, dar ar merge bine la o ciorbă de miel (ori la un borș de miel, cum i-am zice aici, la Moldova): câteva coaste, carnea de la gât, coada, căzăturile de la friptura de miel.

Ce vă trebuie?

 • Cam 750 g carne de miel, cu tot cu os: coaste, gât, coadă, etc;
 • Ceva rădăcinoase: o țelină mică (200 g), două rădăcini de pătrunjel, doi morcovi, eventual un cartof;
 • O ceapă medie, roșie;
 • 3 legături de lobodă roșie (musai să fie roșie, altfel nu se colorează zama);
 • 1 cutie mică (70 – 80 g) de pastă de tomate concentrată (min. 26% su);
 • 250 – 350 mL borș ( după gust);
 • 200 – 400 mL smântână grasă (min. 30% grăsime) – după preferințe;
 • 1 legătură de pătrunjel verde;
 • 1 legătură de leuștean proaspăt și bine mirositor;
 • Sare marină, piper negru (ambele proaspăt măcinate/râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Luați o oală mare, încăpătoare, în care acoperiți carnea cu apă și o puneți la fiert. Lăsați-o să fiarbă la foc molcom, cam un ceas după clocotirea apei. Spumuiți când și când, ca să rămână zeama limpede, fără impurități majore.

Cănd carnea dă semne de desprindere de pe os, strecurați zeama, fără a arunca bucățile de carne. Păstrați-le, că o să aveți nevoie de ele.

_211

În supa de miel strecurată, puneți la fiert rădăcinoasele și ceapa, în prealabil spălate, curățate și tocate mărunt. Lăsați-le să fiarbă cam o jumătate de ceas. Dacă-i necesar (și este), mai adăugați una, două căni de apă clocotită.

_201

_202

În ăst timp, spălați, apoi scurgeți și tocați (separat, evident): leușteanul, pătrunjelul și loboda (nu neapărat în această ordine).

_203

S-au fiert rădăcinoasele? (Testul furculiței este eliminatoriu). Dacă da, puteți reintroduce în oală carnea de miel, apoi adăugați loboda tocată și pasta de tomate. Lăsați-o să dea un clocot, cât să se înroșească zeama, apoi dregeți cu borș și smântână.

_204
_205
_206
_207

Potriviți gustul de sare și piper.

_208

Dacă totul este pe gustul vostru, după clocotul de rigoare, luați oala de pe foc, adăugați pătrunjelul și leușteanul, acoperiti cu un capac toată făcătura și lăsați-o la odihnă, până când ajunge la o temperatură comestibilă (ciorba/borșul, nu temperatura).

_210

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Borș de miel – cu multă lobodă și leuștean

 1. Pingback: Salată cu ouă fierte reciclate | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.