Borș de iepure

100Am cumpărat, mai demult, două carcase de iepure pe care le-am tranșat și le-am pitit bine în congelator, să fie acolo. Timpul a trecut, iar pulpele și mușchiuleții au devenit treptat fripturi pe care le puteți admira, în toată splendoarea lor, aici, aici, aici și aici.

Au rămas stinghere coastele de la ambele carcase, cu prea puține șanse de a fi transformate în altceva decât o tocăniță ori un borș (ciorbă acrită cu oțet nu se face la noi în casă, că sunt unii care nu suferă oțetul în mâncare). Șansa a fost să fie borș, pe care tot soția mea l-a meșterit, după modelul ciorbei aproape rădăuțene. Așa că am stat cuminte, am făcut poze și mi-am dat cu părerea, însă doar atunci când am fost întrebat.

Ce vă trebuie?

  • Coastele, împreună cu șira spinării (până la mușchii de pe spinare) de la doi iepuri – să tot fi fost vreo 600 – 700 g în total;
  • O jumătate de țelină măricică (ori o țelină mică de 200 – 250 g);
  • 1 ardei kapia nu prea mare;
  • 3 morcovi;
  • 2 pătrunjei;
  • 1 ceapă roșie;
  • 2 legături de spanac tânăr;
  • ½ legătură de leuștean verde (sau o lingură de leuștean uscat);
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 2 căței de usturoi;
  • 150 – 200 mL borș de putină (nu făcut din prafuri magice ori Maggi-ce);
  • 1 kg de smântână grasă, pentru gătit;
  • Sare și piper negru (după gust);
  • Apă – vreo 2 – 3 L (în afara apei cu care spălați legumele ori vă spălați pe mâini).

Cum procedați?

  • Mai întâi puneți la fiert bucățile de iepure în suficientă apă cât să le acopere și lăsați-le să fiarbă acoperit, la foc mic, până când începe să se desprindă carnea de pe oase;
  • Între timp curățați și spălați țelina, morcovul, pătrunjelul, ardeiul și ceapa, pe care apoi le tăiați în cuburi mici ori rondele mici (chestia cu rondelele aplicați-o la morcov și pătrunjel; la țelină o să vă vină mai greu);
  • Spălați bine de tot spanacul și tocați-l ceva mai mărișor;
  • Curățați usturoiul;
  • Când carnea este fiartă, scoateți-o deoparte și strecurați zeama rămasă;
  • Puneți la fiert în zeamă rădăcinoasele, ardeiul și ceapa, iar după vreo 10 minute adăugați și spanacul;
  • Cât fierb legumele scoateți frumos carnea de pe oase (o să fie ușor dacă este bine fiartă) și rupeți-o în fâșii;
  • Când legumele sunt fierte (încercați țelina și morcovul cu o furculiță), adăugați în oală carnea;
  • Potriviți gustul cu borș și sare;
  • Adăugați smântâna și dați un clocot;
  • Adăugați usturoiul zdrobit și apoi piperul: gustați și vedeți dacă mai trebuie adăugat (sau îndepărtat!!!) borș, sare ori piper;
  • Aruncați în oală pătrunjelul verde și leușteanul (verde n-am găsit la piața așa că am pus din cel uscat), mai dați un clocot și gata-i borșul!

Ca să alunece bine pe gât, acesta (gâtul adică) trebuie în prealabil lubrifiat cu un ștampăl de palincă de prune din Bistrița, cu febră mare – peste 40˚. Dacă vreți să puneți poze cu borșul pe Instagram, Twitter, Pinterest ori Facebook, musai trăbe servit din strachină de lut și cu lingura de lemn. Ar fi mers și-un ștergar țesut sub strachină, dar ideea asta mi-o trăznit abia acum când scriu povestea.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Borș de iepure

Leave a Reply

Your email address will not be published.