Borș de fasole boabe

Dacă ciorba de fasole se înăcrește cu moare (zeamă de varză pentru non-ardeleni), borșul de fasole se înăcrește, evident, cu borș. Se face rapid (dacă folosiți fasole gata fiartă), se poate mânca și-n post, atât primăvara, vara, toamna sau iarna, ori fierbinte, ori călduță, ba chiar și rece.

107

Ce vă trebuie?

  • 2 conserve de fasole albă (cam la 400 g bucata);
  • 2 morcovi;
  • 2 pătrunjei;
  • 100 – 150 g ardei roșu gras tăiat în cuburi mici (eventual chiar scos de la congelator);
  • 2 – 2,5 L apă;
  • 1 ceapă roșie și încă una-două la servire;
  • 1 cutie mică (80 g) de pastă de tomate (cu 24 – 28% substanță uscată);
  • 0,5 L de borș de putină (cel de la Olympia pare foarte potrivit – asta dacă nu sunteți meseriași și vă preparați singuri acasă propriul borș);
  • 1 – 2 crenguțe de cimbru verde sau, dacă n-aveți, 1 – 2 lingurițe de cimbru uscat;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Curățați rădăcinoasele, spălați-le și tăiați-le în rondele sau semirondele. Aruncați-le într-o oală de 4 – 5 L.

Adăugați în oală ardeiul gras tăiat cuburi și o ceapă roșie tocată mărunt. Completați cu apă și puneți la fiert, la foc potrivit, oala acoperită cu un capac. De când începe a clocoti apa, legumele fierb cam în 25 – 30 de minute (puteți verifica gustându-le dacă nu mă credeți pe cuvânt.

101

Peste zeama clocotită adăugați conținutul conservelor de fasole, inclusiv zeama. Nu trebuie să clătiți sau să scurgeți fasolea, lichidul din conservă este doar apă sărată.

102

Aduceți din nou la fierbere, adăugați pasta de tomate, apoi borșul, mai dați un clocot și asezonați cu sare și piper. Echilibrați gustul după preferințe.

103

104

Adăugați cimbrul și mai lăsați oala 5 minute pe foc. Dacă folosiți cimbru uscat și nu vreți să se împrăștie peste tot, puneți-l într-un plic de ceai, legați-l cu sfoară, iar la sfârșit, după ce și-a făcut treaba și și-a eliberat aromele, îl puteți pescui din oală și arunca.

105

Alături de acest borș vă recomand, în buna tradiție populară, o ceapă roșie cu sare și o cinzeacă de rachiu de cazan, tras de două ori.

106

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.