O modalitate simplă de a pregăti un peşte delicios. Se zice că asta e calea clasică utilizată de spanioli pentru a găti dorada.
Ce vă trebuie?
- o doradă mică (250 – 300 g), curăţată şi eviscerată;
- un cartof mediu, în prealabil fiert în coajă timp de 10 minute;
- o duzină de ciuperci Champignon mici, tăiate în jumătăţi;
- o jumătate de roşie;
- 3 – 4 căţei de usturoi curăţaţi şi tăiaţi în două pe lungime;
- 2 – 3 şalote curăţate;
- o ceapă verde curăţată şi tăiată rondele;
- o lămâie;
- 50 mL ulei de măsline;
- 150 – 200 mL vin alb sec;
- câteva boabe de piper alb, negru, roşu şi verde;
- sare şi piper negru proaspăt măcinate;
(Toate cantităţile corespund unei porţii. Puteţi folosi o doradă mare, de cca 0,5 kg pentru două persoane, dublând celelalte cantităţi).
- Frecaţi bine cu sare peştele, atât pe interior, cât şi pe exterior;
- Cu un cuţit bine ascuţit faceţi două crestături în diagonală pe o parte a peştelui şi introduceţi în ele câte o jumătate de rondelă de lămâie;
- Umpleţi peştele cu o şalotă, doi căţei de usturoi, boabele de piper şi rondelele albe de la ceapa verde;
- Ungeţi cu ulei un vas ceramic, o tavă cu strat ceramic sau teflonată;
- Plasaţi peştele în tavă, în jurul lui aşezând cartoful curăţat şi tăiat rondele, ciupercile tăiate în două, roşia tăiată rondele, restul de şalote şi de usturoi;
- Stropiţi peştele cu zeama de la ½ lămâie şi cu ceva ulei de măsline;
- Asezonaţi cu sare şi piper „vegetalele” din tavă;
- Turnaţi încet vinul peste peşte;
- Acoperiţi conţinutul tăvii cu o foaie de copt în prealabil bine îmbibată cu apă şi apoi stoarsă;
- Daţi tava la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 25 – 30 de minute;
- Scoateţi foaia de copt, ungeţi peştele cu lichidul din tavă (să sperăm că a mai rămas 🙂 ) şi daţi din nou la cuptor pentru încă 10 minute ca să se rumenească frumos (eventual ridicaţi temperatura la 220°C sau porniţi flacăra din tavanul cuptorului – dacă dispuneţi de aşa ceva, evident).
Lângă acest peşte gătit în stil iberic poate poposi şi o mămăligă pregătită în stil românesc, eventual un mujdei de usturoi îndoit cu iaurt gras, grecesc (10% grăsime). Şi ca internaţionalizarea să fie completă puneţi alături şi un vin Alsacian (un Riesling sec sau un Gewürztraminer mai aromat).
I just required some information and was searching on Google for it. I visited each page that came on first page and didn’t got any relevant result then I thought to check out the second one and got your blog. This is what I wanted!
Pingback: Narcisa
Pingback: Dorada, pește regal sau regal cu pește? | Food and beyond…
Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…
Pingback: Dorada la tigaie cu legume aburite | Food and beyond…
Pingback: Dorada la tigaie cu legume aburite | Bacau Expres
Pingback: Dorada pe grătar adevărat | Food and beyond…