Bekri Mezé (μπεκρή μεζέ): Drunkard’s Meze (aperitivul beţivului)

100Este un preparat tipic grecesc, cu rol de aperitiv. În paranteză fie spus, o masă grecească are nenumărate aperitive, ca să meargă bine uzo, mastica şi vinul. Că veni vorba, Bekri Mezé se împacă foarte bine cu vinul roşu.

Am gustat un astfel de preparat anul trecut, la restaurantul Olympiada din Kos, unde arăta cam aşa.

Pentru un astfel de mezé există o mare diversitate de reţete, cu aproape orice fel de carne, legume şi condimente, având însă ceva în comun: toate sunt fierte în vin.

Ce vă trebuie?

Un aperitiv de două persoane necesită:

  • o bucată de pulpă de porc de circa 300 g;
  • câte ½ ardei gras roşu, galben şi verde;
  • două cepe galbene, mici;
  • o cană de vin roşu, sec;
  • ½ linguriţă de sare marină;
  • un vârf de cuţit de piper negru măcinat;
  • un vârf de cuţit de praf de chilli;
  • un vârf de cuţit de seminţe de chimen;
  • ½ linguriţă de oregano uscat;
  • ulei de măsline pentru prăjit.

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi carnea în bucăţi (cuburi) de 1 – 2 cm;
  • Tăiaţi ardeii în semirondele fine;
  • Tocaţi mărunt ceapa;
  • Într-o tigaie încăpătoare (sau wok) căliţi ceapa în ulei din belşug, până se înmoaie.
  • Adăugaţi carnea, daţi focul la mic şi rumeniţi-o cam 20 de minute, amestecând des.
  • Adăugaţi vinul şi fierbeţi încă 20 de minute, amestecând din când în când.
  • Adăugaţi ardeii graşi şi sarea şi continuaţi să fierbeţi la foc mic încă 15 – 20 minute, cu tigaia parţial acoperită. Dacă scade prea mult lichidul adăugaţi puţină apă (sau mai bine vin).
  • Adăugaţi piperul, chilli, chimenul şi oregano, amestecaţi cam 2 minute şi apoi stingeţi focul.

Am constatat că merge foarte bine cu castraveţi muraţi (reţeta originală nu prevede asta) şi cu un pahar de vin roşu robust.

Καλή όρεξη !

… şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.