Ardei umpluți cu risotto

100

Le-am zis “ardei umpluți” pentru că, tehnic vorbind, asta sunt. Chit că nu seamănă cu cei de aici ori de aici, ci arată mai degrabă precum cei pe care îi puteți găsi aici. Cum s-au născut acești ardei umpluți cu risotto? Păi tocmai cumpărasem un “set” de ardei grași frumos colorați (roșu, galben, verde închis) și o caserolă cu un amestec de ciuperci de cultură (champignon albe și brune, pleurotus). Orez deja aveam 🙂 . Risotto cu ciuperci mai pregătisem și mi-am zis că i-ar sta foarte bine în “tăvițele” confecționate din jumătăți de ardei. Iar cum foarte multă lume caută în această perioadă rețete pentru mâncăruri de post, un risotto se poate transforma foarte ușor în mâncare de post, renunțând la adaosul de unt și parmezan cu care se finalizează preparatul. Și, pentru un plus de savoare, i-am adăugat și niște stafide. Ce ziceți, merită încercat?

Ce vă trebuie?

  • 3 – 4 ardei grași, mari, cât mai divers colorați;
  • 150 g orez cu bob rotund;
  • 100 g ciuperci de cultură (pleurotus, champignon ori un amestec al acestora);
  • 1 ceapă mică, galbenă;
  • 2 căței de usturoi;
  • 700 – 900 mL supă de legume (la nevoie se poate încropi și din 2 cuburi de concentrat și 1 L de apă, iar dacă nu vreți să pregătiți ardeii de post, puteți folosi și supă de pui);
  • 150 mL vin alb, sec (Riesling sau Fetească);
  • 2 linguri de stafide;
  • 1 roșie medie;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 50 g unt (săriți peste dacă țineți post);
  • 2 linguri de parmezan ras (dar se poate și fără);
  • Ceva sare și piper (după gust).

Cum procedați?

Mai întâi pregătiți-vă “materiile prime”:

  • Clătiți orezul în 2 – 3 ape;
  • Curățați ceapa și usturoiul – ceapa tocați-o mărunt, usturoiul feliați-l;
  • Spălați ciupercile, scurgeți-le bine și tocați-le mărunt – păstrați 1 – 2 ciuperci champignon pentru a acoperi jumățățile de ardei;
  • Spălați roșia și tăiați-o rondele;
  • Spălați ardeii, tăiați-i în jumătate pe lungime și îndepărtați cotoarele, semințele și nervurile;
  • Preparați supa (din cuburi) sau încălziți-o pe cea “adevărată” (fie de legume, fie de pui).

Începeți să pregătiți un risotto:

  • În uleiul încins căliți la foc mediu ceapa timp de 2 – 3 minute;
  • Adăugați ciupercile tocate și usturoiul, mai căliți 5 minute, amestecând, până când se evaporă lichidul lăsat de ciuperci;
  • Adăugați orezul, amestecați și rumeniți-l cam 3 minute, după care stingeți conținutul tigăii cu vin, reduceți focul la mic și amestecați până când se absoarbe tot lichidul în orez;
  • Adăugați, în porții mici ( 50 – 70 mL) supa fierbinte, pe măsură ce este absorbită de către orez;
  • Fierbeți totul la foc mic, completând cu supă atunci când este cazul, amestecând sporadic, încă 15 – 20 de minute (până când orezul este fiert “al dente” iar lichidul a fost absorbit complet), apoi potriviți gustul de sare și piper;
  • Adăugați stafidele, amestecați și luați tigaia de pe foc;
  • Adăugați untul și parmezanul ras, apoi amestecați până la încorporarea completă a acestora (dacă vreți o mâncare de post, săriți această etapă).

Puteți trece acum la “fabricarea” ardeilor umpluți:

  • Preîncălziți cuptorul la 180˚C și ungeți cu ulei (sau cu o bucățică de unt) o tavă în care să vă încapă jumătățile de ardei fără a se suprapune;
  • Cu ajutorul unei lingurițe umpleți fiecare jumătate de ardei cu risotto, tasând bine umplutura;
  • Așezați jumătățile de ardei umplute în tavă și acoperiți-le cu felii de ciuperci și rondele de roșii;
  • Dați tava la cuptor pentru 20 – 30 de minute (ardeii trebuie să rămână ușor crocanți), eventual rumeniți-i la final 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Serviți-i fierbinți (mai ales dacă i-ați “dres” cu unt și parmezan) alături de un vin alb sec, bine răcit: Riesling, Fetească albă, Sauvignon.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.