Ardei capia copți, conservați pentru iarnă

100O salată de ardei copți este întotdeauna bine venită alături de o mâncărică de fasole boabe sau de o tocăniță de cartofi. Ce ne facem dacă astfel de pofte ne lovesc în toiul iernii, când mai găsim ardei proaspeți doar prin hypermarketuri, la niște prețuri care ne ustură la buzunare? Renunțăm, sau cumpărăm un borcan de ardei copți din magazin (care, între noi fie vorba, nu se nimeresc niciodată a fi pe gustul nostru)? Ori, mai bine, ne pregătim din timp, propriile noastre conserve de ardei copți. Nu-i prea greu. Putem, de exemplu, să coacem ardeii, să-i curățăm de pielițe, cotoare și sâmburi, iar apoi să-i punem în pungi, la congelator. Ori îi putem pune în borcane, cu puțină sare și oțet, așa cum vă povestesc în continuare…

Ce vă trebuie?

  • 5 kg de ardei capia, mari, frumoși, groși în carne;
  • 2 – 3 lingurițe de sare fină;
  • 200 mL oțet alimentar (din vin) de 9˚;
  • 1 lingură de sare grunjoasă, neiodată (pentru murături);
  • 20 g boabe de piper negru;
  • 6 – 7 borcane de 400 mL (borcanele și capacele aferente se spală cu apă și detergent, se clătesc bine, apoi se pun într-o tavă, cu gura în sus și se sterilizează în cuptorul de la aragaz, 15 – 20 de minute la 160˚ C).

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 240 ˚C;
  • În tava cuptorului puneți o foaie de copt și așezați pe ea ardeii;
  • Dați tava la cuptor pentru 50 – 60 de minute, având grijă ca din sfert în sfert de oră să întoarceți ardeii, pentru a se coace uniform, pe toate părțile (puteți să-i coaceți și pe plită, dar o să vă cam afumați bucătăria);
  • Ardeii astfel copți îi puneți într-un vas încăpător, îi presărați cu sare fină și acoperiți vasul cu un prosop curat;
  • Lăsați ardeii să se înăbușe așa vreo 15 – 20 de minute, după care puteți să-i curățați de pielițe, sâmburi, cotoare și nervuri;
  • Ardeii astfel curățați lăsați-i peste noapte la rece – în felul acesta vor elibera din ei sucul pe care îl veți folosi pentru conservare;
  • Amestecați 500 mL suc eliberat de ardei cu 200 mL oțet și 1 lingură de sare neiodată și dați-i un clocot “saramurii” astfel preparate;
  • Îndesați ardeii în borcanele sterilizate în prealabil, adăugați câteva boabe de piper printre ei și completați borcanele cu saramura fierbinte (ca să nu crape borcanele în timpul acestei operațiuni, așezați sub fiecare borcan lama unui cuțit, sau puneți borcanele într-o tavă metalică);
  • Închideți bine borcanele cu capace (folosiți capace noi ca să nu aveți probleme de etanșare), apoi pasteurizați-le;
  • Pentru pasteurizare, luați o cratiță suficient de mare, pe fundul căreia puneți un prosop curat, așezați borcanele în cratiță, completați cu apă până aproape de capacul borcanului, și fierbeți la foc mic 45 de minute (socotite de când începe să clocotească apa);
  • Lăsați-le apoi să se răcească lent, în apă, după care le scoateți, le ștergeți , le etichetați (dacă vreți șă mai știți și peste 2 ani ce aveți în ele) apoi depozitați-le la întuneric și la răcoare.

Folosiți borcane mici (ca să folosiți integral conținutul unui borcan la o masă). Oricum, după ce le începeți, mai rezistă câteva zile la frigider. Nu mai trebuie decât să potriviți de sare, să adăugați puțin ulei, un strop de oțet balsamic, și gata-i salata de ardei copți!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Ardei capia copți, conservați pentru iarnă

  1. Va multumesc pentru bunatea de a impartasi retelele si experientele dv. cu oameni necunoscuti. Sa fiti binecuvantat!

  2. Asa fac si eu dar,nu fierb borcanele,le pun in tava la cuptor sa se etanseze capacele,le las pana se racesc in cuptor!

  3. Pingback: Conservele făcute în casă nu se compară cu cele din comerț | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.