Apa de Bacău

De obicei, scriu despre mâncăruri. Mâncăruri care se fac și cu apă. De cele mai multe ori. Mă uit și mă minunez. Cad MIG-uri. Cad Șoimi. Chestii absolut normale. Spre deosebire de lucruri anormale, cum ar fi conductele de apă, care crapă. Este în firea (nu Firea) lucrurilor ca anumite chestii făcute de ingineri (MIG-uri, Șoimi, aducțiuni de apă) să crape. Pentru că nici un inginer respectabil nu și-ar permite să afirme: “chestia asta, gândită, proiectată și executată de mine, va dăinui în veci pururea, amin!”. Pentru că inginerul știe că există o doză de incertitudine, o variabilă pe care n-a luat-o în considerare, care, într-un lanț nefericit de împrejurări (Vă uitați la “Dezastre în aer” pe National Geographic?) ar putea fi fatală.

“Don’t put your eggs in one basket” – chestie ignorată de cei ce au gândit aducțiunea de apă potabilă de la Valea Uzului.

“You always need a plan B” – de asemenea ignorată de cei de mai sus.

Putem să gândim cu propriile noastre creiere? Am făcut (cu plus) ca Bacăul să nu mai aibă apă cu program precum în vremurile de tristă amintire (cei mai bătrâni își amintesc programul de livrare a apei ante 1989). Pe de altă parte (cu minus), am dat cu piciorul  alternativei: vechile foraje de la Gherăești care, cu chiu, cu vai, permiteau o cât de cât decentă asigurare cu apă locuitorilor municipiului.

La ora actuală, cei mai vocali (pe Facebook – bula lor preferată) contestatari ai actualului regim politic, urlă, se vaită, se dau cu curul de pământ că de ce “actuala conducere (Primărie, Prefectură, CRAB)” nu-și dă demisia pe motiv(e) de incompetență.

Frați români, cât de incompetenți sunt ăștia raportat la ceilalți incompetenți (și aici mă refer la Stavarache & Co), care au gestionat (cu surle și trâmbițe) rezolvarea “definitivă”, “finală” și pentru “Reichul de 1000 de ani” a  apei potabile în Bacău. Vorba domnului citat în fotografia de deschidere.

Dacă vreți ca peste noapte rahatul să devină bici și să pocnească tare, mai aveți de așteptat. Până atunci, câteva reguli de bază:

  • Abțineți-vă de la spălat. Se spală “decât” oamenii murdari.
  • Nu mai beți apă, beți bere, ori vin (sau șprit, care se face cu apă minerală).
  • Răbdare și tutun. Nici PNL, nici USR, nici măcar Codruța nu vă vor rezolva problema.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Apa de Bacău

  1. Pingback: Apa de Bacău | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.