Antricot de viţel în sos de ciuperci

100Am să vă prezint un preparat pe care l-am elaborat combinând o serie de sfaturi întâlnite în diverse reţete publicate pe net cu experienţa proprie în materie de carne de vită (viţel). Am aplicat fezandarea (cu o combinaţie de bere şi bicarbonat de sodiu), închiderea rapidă a porilor (HTST – pentru cunoscătorii într-ale pasteurizării) şi frăgezirea prin fierbere. Lăsând deoparte teoria (prezentată detaliat în alte postări), să purcedem la practică. Practica e realizată pe două porţii (table 4 2).

Ce vă trebuie?

  • Două antricoate de viţel;
  • 300 g ciuperci champignon;
  • 150 g smântână de gătit (24 – 32% grăsime);
  • 1 căţel de usturoi curăţat şi tăiat în fâşii subţiri;
  • 300 mL bere blondă;
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu;
  • 100 mL vin alb, sec;
  • 1 linguriţă de ulei din sâmburi de struguri;
  • sare şi piper – după gust.

Cum procedaţi?

  • Puneţi antricoatele la fezandat cu bicarbonat de sodiu (pe care îl presăraţi uniform pe ambele feţe ale fiecărui antricot) şi bere (cu care acoperiţi antricoatele), pentru  5 – 6 ore la rece;
  • Cu 1 oră înainte de a o găti, scoateţi carnea din frigider, scurgeţi marinada, tamponaţi excesul de umiditate, asezonaţi cu piper şi lăsaţi-o o oră să ajungă la temperatura camerei;
  • Ungeţi o tigaie antiaderentă cu uleiul recomandat şi încingeţi-o la flacără maximă;
  • Puneţi antricoatele de viţel în tigaie şi rumeniţi-le câte 4 minute pe fiecare parte, fără a le mişca, fără a le înţepa;
  • Scoateţi-le din tigaie şi păstraţi-le la îndemână;
  • În uleiul din tigaie căliţi 30 de secunde usturoiul, după care adăugaţi ciupercile tăiate în felii subţiri;
  • Căliţi ciupercile 4 – 5 minute la foc iute, după care le scoateţi deoparte;
  • Puneţi înapoi în tigaie antricoatele, adăugaţi vinul şi fierbeţi înăbuşit (cu capac) 15 minute, la foc mediu;
  • Peste ciupercile sotate adăugaţi smântâna, sare şi piper, amestecaţi bine, iar apoi turnaţi amestecul în tigaia cu antricoate;
  • Daţi un clocot şi lăsaţi să scadă, la foc mic, vreo 10 minute.
  • Serviţi fierbinte, acompaniat de un roşu burgund.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.