Antricot de vită în sos de smântână cu piure irlandez şi sos de merişoare

100Pentru că duminică a fost St. Patrick’s Day, adicătelea ziua irlandezilor de pretutindeni, am marcat momentul şi din punct de vedere culinar. N-am putut pregăti corned beef, întrucât ar fi trebuit să mă apuc de treabă cu o săptămână în avans. Am gătit totuşi nişte vită (fără urme de cal, dar cu vechime în câmpul muncii), iar drept garnitură i-am ataşat un piure de cartofi cu ceapă verde (asemănător cu cel care se mănâncă în Irlanda) şi un sos de merişoare deshidratate fierte în vin (americanii îl fac de Ziua Recunoştinţei, însă din fructe proaspete).

Mi s-a mai întâmplat să cumpăr carne etichetată drept „viţel” sau „mânzat” şi să descopăr că era vită-vită. Invers niciodată. „Antricot de vită” scria pe pachet, antricot de vită am găsit înăuntru. Aşa că am procedat cu ea ca la manual. Mai întâi fezandarea. Patru linguriţe de bicarbonat de sodiu (NaHCO3 pentru cunoscători), puse câte două pe fiecare antricot. Adăugat apă cât să acopere carnea şi lăsat patru – cinci ceasuri la rece. Scos carnea (care între timp din roşu-sângeriu s-a colorat în violaceu), şters bine şi asezonat cu piper mozaic proaspăt măcinat. Am uns o tigaie antiaderentă cu foarte puţin ulei din sâmburi de struguri (care are punctul de fumegare mult mai înalt decât alte uleiuri vegetale, cam 270°C) şi am încins-o la flacără maximă. Am pus bucăţile de carne în tigaie, lăsându-le cam patru minute până când le-am întors, fără a le înţepa cu furculiţa. Cât au stat pe partea cealaltă (încă 4 minute), le-am pus câte un cubuleţ de unt şi le-am pleznit uşor cu o crenguţă de cimbru uscat muiată în apă.

După acest ritual, am turnat apă cât să le acopere, am dat focul la mic, le-am acoperit cu capac şi am uitat de ele vreme de un ceas. Nu înainte de a pune în apă două şalote curăţate şi tăiate peştişori. Pe la jumătatea timpului am întors antricoatele ca să le prindă zeama pe ambele părţi la fel. Când am crezut de cuviinţă că sunt făcute am răsturnat în tigaie patru linguri sănătoase de smântână, un praf de sare şi le-am dat un clocot. Am mai pus pe deasupra câteva inele de ceapă verde (mai mult pentru aspect) şi le-am lăsat să se odihnească acoperite, preţ de vreo cinci minute (fără foc, evident).

Între timp pusesem în cuptorul preîncălzit la 200°C vreo 5 cartofi albi, potriviţi, spălaţi şi înveliţi în folie de aluminiu. Metoda asta de a coace cartofii v-am povestit-o pe îndelete aici. Am curăţat de coajă cartofii fierbinţi, i-am tăiat în jumătăţi, le-am mai pus nişte unt (un cub aromatizat cu usturoi şi unul cu ierburi – dacă nu aveţi, puneţi 40 – 50 g unt simplu), vreo 4 cepe verzi curăţate, sare după gust şi nişte lapte (potriviţi cantitatea după cum vreţi să fie piureul: mai vârtos ori mai subţirel). Am mixat bine totul şi gata şi Irish mashed potatoes.

Cu sosul de merişoare a fost mai simplu. Am pus la fiert un pahar de vin alb sec (circa 200 mL), iar când a început să clocotească am răsturnat în el cam 2 linguri de merişoare deshidratate (le găsiţi la Selgros, de unde puteţi lua de asemenea şi untul aromatizat). Le-am fiert, amestecând sporadic, până când lichidul a scăzut la jumătate. Am văzut că unii mai pun în sos zahăr, scorţişoară, cuişoare, însă de data aceasta m-am abţinut. Iese suficient de dulce şi fără zahăr, iar vita nu prea se împacă cu mirodeniile amintite.

Vinul cu care am acompaniat meniul (vin de masă importat din Spania) nu vi-l recomand – a costat 6,90 lei butelia de 750 mL, trebuia să mă aştept la o calitate corespunzătoare preţului plătit. Încercaţi mai bine un Cabernet Sauvignon sec de Recaş; costă de două ori mai mult dar este de zece ori mai bun din punct de vedere calitativ.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Antricot de vită în sos de smântână cu piure irlandez şi sos de merişoare

  1. Pingback: Antricot de vită în sos de smântână cu piure irlandez şi sos de merişoare | Bacau Expres

  2. Pingback: Tocană de vită cu ciuperci | Food and beyond…

  3. Pingback: Pui în bere Guinness la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.