Andive. Și încă ceva pe deasupra…

În orice supermarket care se respectă din România, găsești andive. Mai mult sau mai puțin proaspete. De fapt, ele sosesc proaspete însă ajung să se ofilească (să putrezească, ca să fim mai exacți în exprimare) pe rafturi, întrucât nu prea se cumpără. Nu cred că din cauza prețului, care variază între 5 (la Carrefour sau Mega Image) și 17,99 Lei/kg (aduse până la ușa clientului), ci mai degrabă datorită faptului că lumea nu prea știe ce să facă cu ele. Dacă v-ați da puțină osteneală (mult mai puțină decât cea necesară căutării articolelor despre efectele catastrofale ale aluminiului din vaccinuri sau a celor privitoare la lecuirea cancerului cu buruieni), la o simplă căutare pe Google cu “rețete culinare cu andive” ați găsi mai bine de 70 000 de intrări (toate în limba română) care corespund subiectului. Pe lângă faptul că le puteți folosi cu succes crude în diverse salate, andivele pot fi și gătite: fierte, aburite, trase în unt, coapte în cuptor etc. Acu’ mai bine de cinci ani vă povesteam despre niște andive cu sos Emmentaler. Reiau subiectul, cu mici revizuiri și adăugiri.

_105

_116

Ce vă trebuie?

 • ½ kg de andive (cam 3 andive măricele);
 • ½ lămâie (doar zeama);
 • 1 ,5 L apă;
 • 1 linguriță rasă de sare fină;
 • 6 felii de jambon fiert;
 • 6 felii de brânză Emmentaler (zisă popular și șvaițer);
 • 2 vârfuri de crenguțe de rozmarin proaspăt.

Pentru sosul Gorgonzola:

_110

_113

_115

_112

 • 25 g unt cu 82% grăsime;
 • 150 g brânză Gorgonzola picantă;
 • 150 – 200 mL smântână de gătit (cu 20% grăsime);
 • 1 linguriță rasă de piper negru cu lămâie;
 • ½ linguriță nucșoară măcinată.

Cum procedați?

Îndepărtați primele frunze ale andivelor, mai ales dacă prezintă “neconformități”. Tăiați andivele în jumătate pe lungime și îndepărtați cotoarele. O tăietură în “V”, nu prea adâncă, pentru a nu permite desprinderea frunzelor, va fi suficientă pentru eliminarea  acestei porțiuni în care se concentrează majoritatea compușilor care conferă andivelor gustul amar, gust care nu prea este pe placul multora.

_106

_104

Opăriți jumătățile de andive în apă clocotită în care ați dizolvat 1 linguriță de sare și ați stors zeama de la o jumătate de lămâie.

_107

_108

Lăsați-le cam 4 – 5 minute în apa care fierbe, apoi puneți-le la scurs. Prin acest tratament se elimină și substanțele cu gust amar din frunze și din ce a mai rămas din cotoare.

_109

Cât se opăresc andivele, pregătiți sosul și preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C.

Într-o crăticioara topiți untul, în care adăugați nucșoara rasă.

_117

Peste untul topit adăugați smântâna și așteptați să dea un clocot.

_118

Adăugați brânza Gorgonzola ruptă sau tăiată în bucăți și amestecați ușor pe foc mic, până când obțineți un sos omogen.

_114

_119

Adăugați piperul cu lămâie, amestecați și mai dați 2 – 3 clocote, apoi luați sosul de pe foc.

_120

_121

Înveliți fiecare jumătate de andivă cu o felie de jambon și așezați-le într-o tavă înaltă (una de 30 × 20 × 5 cm este numai bună). Lăsați ceva spațiu între rulouri.

_122

Adăugați peste fiecare rulou câte o felie de Emmentaler, așa cum vedeți mai jos.

_103

Turnați în tavă sosul gorgonzola, astfel încât să acoperiți și andivele împachetate în jambon și șvaițer. Dacă vi se pare prea puțin sos în tavă, completați cu smântână, că nu se supără nimeni. Nu uitați să puneți și rozmarinul, ca să vă iasă poza ceva mai colorată.

_123

Dați tava la cuptorul încins în prealabil. Lăsați-o cam 40 de minute, întorcând tava la jumătatea timpului. La final o să arate cam așa:

_124

Dacă le vreți mai bronzate, le puteți rumeni 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului. Dacă nu sunteți chiar atât de flămânzi, opriți focul și lăsați tava în cuptor încă 15 – 20 de minute. Procesul de coacere continuă pe baza căldurii acumulate în cuptor.

_102

De servit se servesc fierbinți.

_101

Pentru coloratură, am mai adăugat ceva care nu este ciocolată neagră. Sunt niște “Morco-Vesele”, după cum le-a botezat fabricantul, niște rondele deshidratate de sfeclă roșie împănată cu morcov. În conformitate cu moda actuală din alimentație, sunt produse naturale, fără aditivi (adică fără “E-uri” și fără “chimicale” – ghilimelele și nota ironică îmi aparțin).

_126

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

1 thought on “Andive. Și încă ceva pe deasupra…

 1. Pingback: Salată de andive cu brânză și ton | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.