Amintiri americane – vinurile din California

UPDATE – 9 Aprilie 2019: între timp, vinăria Salerno și-a schimbat denumirea (nu știu dacă și proprietarul), devenind Rashelica Winery. O găsiți aici sau pe Facebook.

Nu poți să vizitezi California fără a-i degusta vinurile. Doar chiar și pentru faptul că Republic of California (intenționat am evitat să zic “Republica California”) este cel mai mare producător de vinuri din Statele Unite ale Americii (mult mai cunoscută drept America, SUA sau USA). N-am ajuns în Napa Valley, zona recunoscută pentru producția de vinuri americane. Am preferat un loc ceva mai apropiat de San Diego, vinăria Salerno din Ramona, California.

113

De ce am ales Salerno? Din multiple motive:

 • aproape de San Diego;
 • degustare de vinuri;
 • deschis toată săptămâna;
 • reduceri: două degustări la preț de una.

Cam astea au fost motivele pentru care, într-o duminică, am preferat să mergem la Ramona (orașul, nu fata) decât la biserica ortodoxă din San Diego. Și n-a fost rău (“pas mal” – cum ar zice francezii, ori “nicht schlecht”, după vorba tedescă).

Deși greu de identificat după hărțile de pe Google (mult mai cunoscute drept “Google Maps”), odată ajuns acolo ai o senzație de “déja-vu”, dacă ai văzut trilogia “Nașul”.

Screen Shot 2018-05-04 at 5.36.02 PM

Liniște, pace, artă contemporană la greu (sub formă de statui), două-trei rânduri de viță-de-vie cu strugurii aferenți, muzică italiană live.

107

110

109

Ne-am pus la o masă și așteptam un Marlon Brando care să ne propună o ofertă de nerefuzat.

A venit în schimb o fătucă cu menu-uri, căreia i-am zis că știm deja ce vrem: două degustări de vinuri la preț de una ($15.00) – asta însemnând opt soiuri de vin. Ca să nu fim niște europeni bețivani și neciopliți, am cerut și un platou de brânzeturi ($15.00) și oareșce pâine cu ulei de măsline și oțet ($12.00). Plus un suc nealcoolizat pentru driver șofer. Total, $44.00, fără taxe (calculați voi cât a costat sucul 😉 ).

112

101

111

Cartonașele cu vinuri degustabile arătau cam așa, astfel încât am dat check-in la trei albe:

 • un Riesling din 2014;
 • un Chardonnay din același an;
 • un Sauvignon Blanc așișderea născut în 2014;

două soiuri pure roșii:

 • un Malbec producție 2012;
 • un Petite Syrah, ceva mai bătrân (2011);

și trei cupaje roșii:

 • Elegante (2013);
 • Ruby Cabernet (asemenea 2013);
 • Serenade (exact: tot 2013).

102

103

Au sosit rapid platourile cu brânzeturi, pita cu ulei și scândurelele cu păhărele (nu neapărat în această ordine).

105

104

Început-am să degustăm din vinuri (cred că am primit câte 75 – 100 mL din fiecare sortiment), începând cu cele albe (toate fiind din același an și toate fiind seci, n-a contat ordinea testării) și continuând cu cele roșii (de asemenea seci), pe acestea luându-le în ordine invers cronologică: 2013, 2012, 2011.

108

Nefiind specialiști în oenologie și nici degustători atestați, ne-am mulțumit cu observarea vizuală, adulmecarea aromelor, plimbarea vinului prin cavitatea bucală, fără să completăm nicio fișă de observație și fără să dăm note.

Brânzeturile, fructele și baghetele ne-au ajutat să trecem ușor de la un soi la altul și, în plus, ne-au potolit și foamea inerent declanșată de gustatul licorilor. Că am gustat totul, până la ultima picătură (v-am spus: nu suntem degustători experți și știm că nici nu-i frumos să scuipi la masă).

Chiar dacă n-am pus note, o ierarhie tot am stabilit, astfel încât am luat la pachet câte o mostră din Top 3. Nu pot descrie în cuvinte satisfacția achiziției făcute, dar poza spune totul.

114

La vinurile albe s-a calificat Chardonnay-ul, în timp ce la categoria “colorate” ne-am oprit la două cupaje: Serenade – un cupaj de Petit Syrah, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc, și Elegante – un melanj de Petit Syrah și Cabernet Sauvignon. Una peste alta, $60.00 (la ofertă; prețul de catalog ne-ar fi dus la $105.00 + taxe).

115

100

Ne-am întors în San Diego puțin mai fericiți și mai împliniți. N-am uitat să ne luăm buteliile cu vinuri. Pe care le-am savurat în tihnă, treptat, la ceas de seară, în curtea din spate. Înainte sau în timpul cinei.

116

Să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Amintiri americane – vinurile din California

 1. Nu am ajuns inca in America si nu stiu daca se va ivi ocazia sa ajung, dar ma bucur sa vad prin ochii dvs o altfel de tara, decat cea pe care mi-o imaginasem.
  Ma bucur ca v-am descoperit si incerc sa tin aproape, vreau sa va citesc mai multe articole. Aveti un umor fantastic, sunteti atent la detalii, sunt sigura ca sunteti o persoana f agreabila si in afara blogului.
  Vreau sa va spun ca scrieti mai bine decat Dan Alexe (un personaj pe care-l citesc des).
  Mult succes in tot ce faceti si sarbatori frumoase!

Leave a Reply

Your email address will not be published.