Amestec de legume (congelate) la wok

000Probabil că vi se întâmplă, şi nu rar, să aveţi nişte carne (nu contează de care) gătită, rămasă din ziua anterioară şi să nu ştiţi ce să faceţi rapid lângă ea. Cartofii prăjiţi sunt excluşi, piureul de cartofi necesită prea multă muncă (dacă nu este făcut din fulgi – cartofi NASA, cum mai sunt alintaţi), iar legumele proaspete, gătite la abur, au un preţ prohibitiv în sezonul de iarnă.

Este bine să aveţi în congelator nişte pungi cu amestecuri de legume congelate: clasic, chinezesc, tailandez etc. Se găsesc în comerţ, nu sunt exagerat de scumpe şi ţin, la -18°C, vreo doi ani. Dacă sunteţi gospodari şi aveţi şi o ladă frigorifică, toamna vă puteţi pregăti propriile amestecuri, cu ce vă place. Puneţi-le în pungi de 300 – 400 g, ca să le puteţi găti integral, la o singură masă.

 

Ce vă trebuie?

  • O pungă de amestec de legume congelate (aici l-am folosit pe cel clasic);
  • 2 linguri de sos de soia (acest sos înlocuieşte sarea şi dă o aromă specifică legumelor):
  • 2 – 3 linguri de sos pentru mâncăruri exotice (de exemplu, am folosit aici un sos dulce de chilli, de la Vitasia (se găseşte la Lidl);
  • 2 linguri de ulei vegetal; un wok sau o tigaie mai înaltă.

Cum procedaţi?

  • Încingeţi bine uleiul în wok şi turnaţi peste el conţinutul pungii cu legume, aşa congelate cum sunt.
  • Cand se topeşte gheaţa amestecaţi sporadic şi „stirfraiţi” până când apa se evaporă în totalitate.
  • Adăugaţi sosul de soia şi mai „stirfraiţi” vreo două minute.
  • Adăugaţi sosul exotic, amestecaţi să se încorporeze.
  • Închideţi focul şi ţineţi wokul acoperit cu un capac înca două – trei minute ca legumele să-şi extragă aromele.

Asta-i tot!

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!