Zarzavat conservat pentru ciorbe

300În ziua de azi nu mai este o problemă să găsești zarzavaturi și legume în toiul iernii, pentru a încropi o supă, o ciorbă, ori cine știe ce altă minunăție culinară. Găsim și în extrasezon fructe și legume proaspete în orice hypermarket. Găsim, în aceleași locuri, legume sau amestecuri de legume congelate. Sau deshidratate. Ca să nu mai zic de toate acele “baze pentru mâncăruri”, fie pulberi, granule sau cuburi (care, între noi fie vorba, sunt mai mult sare de bucătărie decât legume uscate). Toate cele mai sus amintite, trebuiesc conservate cumva. Fie prin expunere la temperaturi scăzute (cele congelate), fie prin îndepărtarea avansată a apei (cele deshidratate). Uneori le sunt adăugate substanțe care împiedică dezvoltarea bacteriilor, mucegaiurilor sau ciupercilor: acid citric sau citrați, acid salicilic sau salicilați ș.a.m.d. (în special bazele pentru mâncăruri sau “cuburile magice” conțin așa ceva). Dintre toate acestea, cele mai apropiate de cele proaspete sunt legumele congelate. Dezavantajul lor este prețul (destul de ridicat) și faptul că trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute (-18 ˚C).

Dacă toate cele pe care le găsiți amintite mai sus nu vă satisfac, indiferent care-ar fi motivul, puteți să vă pregătiți singuri ingredientele de pus în ciorbă/supă la iarnă. Puteți folosi , pe lângă ingredientele pe care vi le-am enumerat mai jos, și altele: păstârnac, ardei grași, ardei capia.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg morcovi;
  • 1 kg pătrunjel (rădăcină);
  • 1 kg țelină (rădăcină);
  • 1 kg gogoșari;
  • 5 – 6 linguri sare grunjoasă pentru murături (neiodată).

Cum procedați?

  • Curățați și spălați bine morcovii, pătrunjelul și țelina;
  • Curățați și spălați gogoșarii, îndepârtând cotoarele, semințele și nervurile;
  • Tocați mărunt gogoșarii (fie la cuțit, fie în robotul de bucătărie);
  • Dați prin răzătoarea mare (o puteți folosi pe cea de la robotul de bucătărie, dacă aveți așa ceva în dotare) morcovul, pătrunjelul și țelina;
  • Amestecați într-un castron încăpător toate legumele mărunțite cu sarea și lăsați-le într-un loc răcoros 6 – 8 ore;
  • Puneți amestecul asftel obținut în borcane bine spălate și sterilizate în prealabil (15 – 20 de minute la cuptor, la 160 ˚C), pe care le umpleți bine (fără să lăsați goluri de aer) și le închideți ermetic cu capace;
  • Pasteurizați borcanele închise prin fierbere pe baie de apă; pentru pasteurizare, luați o cratiță suficient de mare, pe fundul căreia puneți un prosop curat, așezați borcanele în cratiță, completați cu apă până aproape de capacul borcanului, și fierbeți la foc mic 20 – 30 de minute (măsurate de când începe să fiarbă apa);
  • Lăsați borcanele să se răcească lent (în apa din vasul în care le-ați fiert), apoi depozitați-le într-un loc răcoros (nu trebuie ținute în frigider).

După ce-ați desfăcut un borcan, sfatul meu este să folosiți conținutul său cat mai rapid (așa că folosiți borcane mici, al căror conținut să-l utilizați la una, două porții), iar borcanele parțial golite de conținut păstrați-le bine închise, în frigider (dar nu prea mult timp).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Zarzavat conservat pentru ciorbe

  1. Pingback: Fructe trase în ceară, legume injectate cu chimicale – hrana noastră de toate zilele | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.