Zamă de lobodă acrită cu moare de varză

200Este vremea pentru o zamă ușoară, de primăvară, fără prea multe chestii procesate, cu verdeața/roșeață. Am găsit toate cele trebuincioase (mai puțin moarea, care este din producție proprie) la două tarabe din piață: cea a Omului Care Vinde Cartofi și cea a Femeii Care Vinde Verdețuri.

Îi știu de mult pe amândoi și sunt convins că și ei mă știu pe mine. Nu-s atât de arătoase produsele lor precum cele expuse în standurile din hypermarketuri: pătrunjeii sunt mici, morcovii sunt strâmbi, țelina este prea puțin rotundă, iar cartofii au pământ pe ei. Nu dau bine în poză. Dar oare ăsta o fi cel mai important lucru? Să dea bine în poză, sau să dea gust mâncării?

Ce vă trebuie?

  • 1 țelină mică;
  • 1 cartof potrivit;
  • 1 legătură de rădăcinoase: 1 păstârnac, 2 pătrunjei, 3 morcovi;
  • 2 legături de lobodă;
  • ½ legătură de pătrunjel;
  • 1 ½ cană moare (zeamă de varză) – circa 300 – 400 mL;
  • Piper – după gust;
  • 200 mL smântână de gătit (32% grăsime) – opțional.

Cum procedați?

  • Curățați și apoi tăiați mărunt țelina, cartoful, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul;
  • Spălați bine și tocați separat loboda (mai grosier) și pătrunjelul verde (mai mărunt);
  • Fierbeți legumele la foc potrivit 15 – 20 minute în 1,5 L apă;
  • Adăugați loboda și zeama de varză, apoi dați un clocot;
  • Asezonați cu piper, decorați cu pătrunjel verde și serviți fierbinte (dar să știți că se poate mânca și rece) , eventual cu ardei iute alături.

Dacă varianta de post vi se pare prea săracă, adăugați smântâna și mai dați un clocot.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

One thought on “Zamă de lobodă acrită cu moare de varză

  1. Pingback: Borș de miel – cu multă lobodă și leuștean | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.