Varză murată cu jambon afumat la cuptor

100

Ultimele sarmale “consumate” au beneficiat la fiert de un jambon afumat (de fapt o felie) amplasat strategic între stratul inferior de sarmale și cel superior. Fiartă încet, vreme de aproape patru ceasuri, la foc mic, respectiva afumătură a fost vedeta Crăciunului 2013. Când am așezat-o pe un platou și am început s-o bucățălesc agale, să ajungă pentru toți mesenii, pe la jumătatea procesului tehnologic am fost duios întrerupt cu vorbele: “Termină odată, nu vezi că toată lumea bălește așteptându-te pe tine ?!!”. Cum învelitul sarmalelor nu-mi stă în obicei, mi-am zis că, cu proxima ocazie, voi mai pregăti niște jambon în aceeași manieră lentă de fierbere înăbușită, dar numai cu varză murată. Fără sarmale, o astfel de felie de jambon, împreună cu varza aferentă, satură lejer patru persoane.

Ce vă trebuie?

  • 2 căpățâni de varză murată;
  • 1 felie sănătoasă de jambon afumat (600 – 700 g, cu tot cu os și cu șoric);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1 cană (250 mL) de apă;
  • ½ linguriță piper negru (sau mozaic) proaspăt măcinat;
  • 100 mL smântână (pentru servire).


Cum procedați?

  • Scoateți verzele din butoiul în care le-ați pus azi-toamnă, tăiați-le în două, spălați-le și lăsați-le de seara până a doua zi în apă, la desărat;
  • Scurgeți bine varza și tocați-o ceva mai mare;
  • Ungeți un vas ceramic termorezistent (cu capac) cu ulei și puneți pe fundul lui un strat de varză (cam jumătate din întreaga cantitate), pe care presărați jumătate din piper;
  • adăugați bucata întreagă de jambon și acoperiți-o cu restul de varză, peste care adăugați piperul rămas;
  • Adăugați apa, acoperiți vasul și introduceți-l în cuptorul preîncălzit la 170 – 180 ˚C și uitați-l acolo vreo 3 ceasuri – 3 ceasuri și jumătate;
  • După trecerea timpului regulamentar, gustați varza – dacă este comestibilă, mai lăsați vasul la cuptor încă vreo 30 de minute (fără capac) să se desăvârșească lucrarea;
  • În acest timp puneți de mămăligă, dar vedeți să nu ziceți după aceea “am pus-o de mămăligă!”;
  • Când mămăliga-i gata, o răsturnați frumos pe farfurie (aveți grijă să nu apară ca-n pozele mele – mămăligă calzone 🙂 ).

În farfurie vă puneți atât cât vă trebuie, nu mai mult, din varză, jambon și mămăligă. Pe deasupra aruncați și niște smântână groasă (pe cea cu 32% grăsime v-o recomand călduros).

 

 

Smântâna nu-i obligatoriu s-o puneți peste mămăligă, merge și peste varză și peste carne. Obligatoriu este doar paharul de vin roșu sec de pe lângă farfurie.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.