Varză à la Cluj – varianta “fără carne”

200

Dacă există sarmale de post, de ce n-ar exista şi varză à la Cluj de post? Asta a fost întrebarea care mi-a trecut prin cap când mi-a spus soţia, uşor ironic: „Fă şi tu nişte sarmale de post!” (ea ştiind foarte bine că n-am învelit măcar o sarma la viaţa mea). Am acceptat provocarea, cu precizarea că n-o să fac sarmale ci varză à la Cluj – evident, de post. Obiecţii n-au existat, ci doar o precizare: fără stafide, mai bine cu merişoare. Am reţinut şi iată ce-a ieşit.

Ce vă trebuie?

  • 1 varză de circa 1 kg;
  • 2 cepe albe, mai mici (sau una mare);
  • ½ cană de orez;
  • ¼ kg ciuperci Champignon;
  • ¼ kg ciuperci Pleurotus;
  • 50 g merişoare deshidratate;
  • 1 conservă de roşii tăiate cuburi în suc propriu (440 g);
  • 1 legătură de mărar;
  • 1 crenguţă de cimbru;
  • ½ cană de ulei de floarea soarelui;
  • sare, piper, boia dulce, după gust.

Cum procedaţi?

  • Curăţăţi ceapa şi tocaţi-o mărunt;
  • Spălaţi bine ciupercile, tocaţi-le mărunt şi scurgeţi apa (pe cele Pleurotus le puteţi stoarce întrucât înglobează foarte multă apă);
  • Tocaţi varza (la cuţit), lasaţi-o să stea 10 – 15 minute cu sare, după care stoarceţi-o să elimine apa lăsată;
  • Spălaţi orezul în 2 – 3 ape;
  • Fierbeţi orezul într-o cantitate minimă de apă (0,4 – 0,5 L) timp de 10 minute şi amestecaţi în el merişoarele deshidratate (orezul ar trebui să absoarbă toată apa în care a fiert şi care nu s-a evaporat; dacă mai rămâne totuşi apă, scurgeţi orezul);
  • Scurgeţi sucul de la pulpa de roşii şi păstraţi-l;
  • Împărţiţi pulpa de roşii în două părţi egale: jumătate o amestecaţi cu sucul şi o daţi prin blender până obţineţi un sos, jumătate o păstraţi ca atare;
  • Căliţi ceapa în ulei încins 3 – 4 minute, după care adăugaţi ciupercile tocate şi mai căliţi până când elimină toată apa – potriviţi de sare, piper şi boia;
  • Adăugaţi peste ciuperci orezul cu merişoare, amestecaţi bine şi luaţi tigaia de pe foc;
  • Într-o tigaie încăpătoare căliţi varza în ulei până când se înmoaie (cam 15 – 20 de minute) – potriviţi de sare, piper, boia;
  • Când e aproape gata adăugaţi frunzele de cimbru şi mărarul tocat mărunt;
  • Ungeţi un vas termorezistent cu ulei din belşug şi aşezaţi pe fundul lui jumătate din varza călită;
  • Turnaţi deasupra amestecul de ciuperci cu orez (care conţine ceapă şi merişoare, evident);
  • Întindeţi deasupra acestui amestec pulpa de roşii;
  • Întindeţi peste roşii restul de varză, peste care turnaţi sucul de roşii şi mai presăraţi nişte piper proaspăt măcinat;
  • Daţi vasul la cuptorul (pe gaz) în prealabil preîncălzit la 160 – 170°C, cam 45 de minute – o oră (sau până când se evaporă toată apa, dar încă nu miroase a ars 🙂 ).

Cam asta-i tot. Deşi am zis că este de post, se poate prepara şi cu alte prilejuri, caz în care puteţi să turnaţi peste ea (ea fiind varza à la Cluj) o porţie generoasă de smântână.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

9 thoughts on “Varză à la Cluj – varianta “fără carne”

  1. Pingback: Varză à la Cluj – varianta “fără carne” | Bacau Expres

  2. De cand cautam aceasta informatie. Acum m-am dumirit. Se vede ca v-ati documentat inainte.

  3. Iti multumesc pentru reteta ! Singura care am gasit-o ,in varianta vegetariana ,care nu contine soia 🙂 .

  4. Pingback: Food & Beyond – 10 din (aproape) 300 | Food and beyond…

  5. Numele meu este Stela Coldea, traiesc in Toronto Canada, sint maritata la Bucuresti cu un Clujan, Doru Coldea.
    Am continuat studiile la la Universitatea Babes – Bolyai si am trait la Cluj cu familia lui timp de 15 ani.
    Cind am gatit reteta Dvs. si am gustat din ea, astazi, mi-am reamintit toti acei ani minunati petrecuti la Cluj. Din acest motiv m-am simtit sa va scriu, ca sa va multumesc pe aceasta cale de doua ori: pentru gustul minunat ce l-ati pus in gura noastra cu reteta Dvs, cit si pentru amintirile extraordinare pe care le-ati adus in casa noastra cu ea.
    Cu deosebita consideratie,
    Stela Coldea

  6. Da, este o reteta traditionala; bunica, chiar si mama, pregateau, nu numai pentru post, sau pentru vegetarieni, dar este dietetica, sanatoasa, gustoasa si la indemana oricarui. Multumim si… POFTA BUNA!

Leave a Reply

Your email address will not be published.