Urechile de lemn sau urechile de copac sunt nişte ciuperci crescute pe lemn mort, provenite din Asia, mai precis din China. Se folosesc adesea în mâncărurile chinezeşti, nu atât pentru gustul lor (căci nu prea au gust), cât mai ales pentru textura specifică pe care o conferă preparatului. O să vă explic în cele ce urmează cum se poate realiza o garnitură simplă din acest material ciudat care, în stare uscată arată ca scoarţa de copac, iar după hidratare zici că este ori cauciuc, ori şoric de porc.
Găsiţi urechi de lemn uscate (deshidratate) la raioanele cu alimente asiatice din supermarketuri (inclusiv la Lidl). Pentru a putea fi gătite necesită hidratare. Cel mai bine se face hidratarea cu apă rece, numai că necesită un timp îndelungat (5 – 6 ore). Dacă vreţi să grăbiţi procesul, le puteţi hidrata în apă caldă sau fierbinte, cu reducerea corespunzătoare a duratei de hidratare: 1 oră în apă la 40°C, 15 – 20 minute în apă la 60 – 70°C. Vă recomand hidratarea lentă, în apă rece; în acest mod se păstrează foarte bine textura şi nici nu trec prea multe componente ale ciupercii în apă.
Ce vă trebuie?
O jumătate de pachet de ciuperci deshidratate (adică vreo 25 g) vă ajung pentru două porţii de garnitură. Mai aveţi nevoie de 2 morcovi mici, 4 căţei de usturoi, 1 lingură ulei (de măsline sau pentru wok), ½ pahar vin roşu dulce, 2 linguri sos de soia, piper după gust, 1/3 cană cu apă.
- Ciupercile hidratate se scurg bine de apă şi se taie în bucăţi de 1,5 × 1,5 cm.
- Morcovul se curăţă şi se taie bastonaşe scurte.
- Usturoiul se curăţă.
- Se încinge uleiul în wok.
- Se călesc la foc mediu morcovii şi usturoiul (cam 2 – 3 minute).
- Se adaugă ciupercile şi se „stirfraiesc” vreo 5 minute.
- Se adaugă sosul de soia, vinul şi piperul şi se mai stirfraieşte încă alte 5 minute.
- Se reduce focul, se adaugă apă şi se fierbe înabuşit cam 15 minute (sau până când ciupercile se înmoaie).
- Se scoate capacul şi se amestecă la foc mediu-mic până la evaporarea cvasicompletă a lichidului.
Completează foarte bine carnea de pui, vită sau porc, pregătită la cuptor sau la wok.
Pingback: Urechi de lemn pregătite la wok | Bacau Expres
Pingback: Salată de urechi de lemn | Food and beyond…
Pingback: Salată de urechi de lemn | Bacau Expres
Pingback: Piept de pui marinat cu sos de piper, lamâie şi iaurt – la cuptor | Food and beyond…
Pingback: Tăieței cu urechi de lemn | Food and beyond…
Ma bucur ca le-am descoperit , o alternativa sanatoasa la carne !
Si sunt si bune si pret accesibil , am folosit si eu exact de la marcamdin poza luate din supermarket.
Bestiala reteta!!
Se gasesc si in padurile din Romania. Probabil alea din China nu sunt gustoase!
Probabil nici cele din pădurile din România nu sunt gustoase. Nu le-am gustat, dar probabil sunt sigur că așa este.