Una caldă, una rece

Despre antreuri este vorba, chit că nu prea se potrivește acordul dintre pronumele nehotărât care ține loc de substantiv și adjectivul însoțitor. Dar, ca licență poetică, se admite. Ar fi trebuit să zic “unul cald, unul rece”, dar ar fi dispărut tot farmecul și tot SEO-ul. În acest articol voi face vorbire (vorba juriștilor) despre două antreuri extraordinar de ușoare, atât ca realizare, cât și ca aport energetic (caloric, dacă țineți cu tot dinadinsul), pe care vi le voi prezenta în ordinea clasică de servire: mai întâi cel rece, apoi cel cald.

  1. Somon fumée cu parmezan – antreu rece

Un antreu atât de simplu, după vorbă, după port, realizabil și de către un copil. Trebuie doar să știți să prăjiți pâine, utilizând aparatul device-ul special destinat acestui scop: prăjitorul de pâine toasterul (intenționat am apelat la noile denumiri, astfel încât textul să fie accesibil și celor născuți mai târziu).

_101

Ce vă trebuie?

  • 100 g somon afumat (denumirea românească pentru somonul fumée al francezilor);
  • O baghetă (baguette) tăiată în felii oblice (la 45˚), prăjite cam 3 minute în toasterul amintit mai sus;
  • ½ lămâie tăiată în felii subțiri;
  • 30 – 50 g unt de bună calitate, cu minim 80% grăsime;
  • 50 – 75 g parmezan (înlocuibil cu Grana Padano sau Pecorino Romano) – așchii subțiri care se pot obține folosind un “peeler” pentru legume.

Cum procedați?

Prăjiți pâinea (am vrut să zic feliile de baghetă).

_102

Ungeți pâinea prăjită cu unt, fără a vă zgârci.

Adăugați bucățele de somon afumat, așchii de parmezan și feliuțe de lămâie.

_103

Mâncați cu poftă!

  1. Ochiuri în avocado – antreu cald

Ceva mai dificil de realizat, întrucât necesită utilizarea cuptorului, care trebuie preîncălzit la 220 – 240 ˚C.

Ce vă trebuie?

  • 2 fructe de avocado, coapte;
  • 4 ouă mici (ouăle de prepeliță ar fi ideale – în lipsa lor, puteți folosi ouă mici de găină; nu se recomandă folosirea ouălor de struț!);
  • 25 g așchii de parmezan (Grana Padano, Pecorino Romano), rămase de la antreul rece de mai sus;
  • 4 felii de baghetă prăjită (de asemenea, reziduală de la somonul fumée);
  • 5 – 7 picături de sos Tabasco verde;
  • 5 – 7 picături de sos Tabasco roșu;
  • Câteva boabe de piper verde și câteva frunzulițe de coriandru (în lipsă utilizați frunzulițe de pătrunjel) pentru decor;
  • Zeama de la ½ limetă;
  • Sare, piper – de gustibus.

Cum procedați?

Tăiați fructele de avocado în jumătăți, pe lungime (longitudinal, cum ar zice inginerii).

Scoateți sămburii și, dacă nu dispuneți de ouă de prepeliță, mai luați din miez, cu lingura, cât să vă rămână cam 3 – 5 mm de miez.

_201

Nu aruncați miezul îndepărtat: puneți-l într-un castron și frecați-l bine cu sosurile Tabasco și zeama de limetă. Pasta obținută o s-o folosiți în continuare.

_204

Luați o tavă potrivită (adică nici prea-prea, nici foarte-foarte), prevăzută cu un grătar, și așezați pe grătar jumătățile de avocado, cu verde închis în jos!

În locașul sâmburelui spargeți câte un ou și asezonați-l cu sare și piper.

_202

Notă: dacă nu vreți să fiți boscorodiți la momentul spălării vaselor, tapetați tava (sub grătar) cu hârtie de copt. Albușul excedentar al ouălor nu va mai mânji tava și veți scăpa cu fața curată după acest experiment reușit (sau nu).

Paula (Courtesy by Paula-Mariana Gavrilă)

_203

Dați tava la cuptor pentru 15 – 20 de minute (sau până când s-a coagulat albușul ouălor).

_205

Serviți jumătățile de avocado cu ou ochi întrânsele, nu înainte de a le îmbunătăți cu: boabe de piper roșu, așchii de parmezan, sos Tabasco preparat ca mai sus (din excesul de pulpă de avocado, sosuri iuți, zeamă de limetă), presărând pe deasupra piper negru proaspăt măcinat.

_206

Spargeți gălbenușul, așa cum ați văzut în emisiunile culinare, cu o bucată de baghetă prăjită, apoi savurați încet și cu plăcere (ultima chestie bolduită e un extraordinar dublu pleonasm de care mă lovesc, din ce în ce mai des, pe blogurile culinare. Dacă nu mă credeți, uitați-vă în DEX la definiția substantivului “pleonasm” și a verbului “a savura”).

_207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.