Un fel de guacamole: avocado cu ton afumat

200

În această săptămână am avut două aniversări în familie, astfel încât ziua de sâmbătă m-a găsit prins între aperitive, marinade, fripturi, sosuri şi garnituri. Printre altele am făcut şi un fel de guacamole, dintr-un avocado rătăcit prin frigider de ceva vreme. Zic „un fel de” guacamole în ideea de a evita criticile de genul „nu aşa se face”. Îl aveam în minte mai de mult, generat probabil de pasiunea lui Horea pentru avocado. El experimentează pe avocado cu ton, cu somon, cu prosciutto. Aşa că am vrut să încerc şi eu ceva nou. Mai făcusem anterior guacamole clasic, salată de avocado cu măr şi încă vreo 2 – 3 chestii; nu le căutaţi pe-aici că sunt din perioada î.d.B. (înainte de Blog). De fiecare dată când folosesc avocado în preparate şi am şi spectatori, trebuie să fie cineva care nu gustase încă aşa ceva. Astăzi a fost rândul bunicii soţiei. S-a hotărât, la 97 de ani împliniţi, să testeze nişte avocado – care nu i-a displăcut – şi apoi salata de avocado cu ton şi încă vreo câteva ingrediente.

Ce vă trebuie?

  • 1 avocado copt (coaja trebuie să fie încă verde, elastică, iar interiorul moale şi de culoare gălbuie);
  • o ceapă mică;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 2 roşii cherry;
  • 75 g filé de ton afumat – pentru încorporare în salată;
  • 25 g filé de ton afumat – pentru ornat;
  • ¼ linguriţă praf de chilli;
  • sare, piper, zeamă de lămâie (opţional) – după gust.

Cum procedaţi?

  • Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt (la cuţit);
  • Avocado se taie în jumătate pe lungime, pe toată circumferinţa, se rotesc apoi cele două jumătăţi în sensuri opuse, desprinzându-se astfel sâmburele;
  • Se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe (fără a distruge coaja care va folosi ca suport pentru salată) şi se adaugă peste ceapă şi usturoi;
  • Se adaugă roşiile tăiate în sferturi;
  • Se pasează bine totul cu o furculiţă, nu la blender – în felul acesta se va simţi textura ingredientelor;
  • Se adaugă fileurile de ton rupte în bucăţele mici şi se potriveşte gustul de sare, piper, lâmâie, omogenizând bine amestecul cu furculiţa;
  • Se umplu cojile de avocado cu amestecul obţinut, se presară deasupra praful de chilli şi se ornează cu bucăţele de ton afumat.

Se lasă la rece preparatul pentru transferul aromelor (măcar 30 de minute). Cam atât.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Un fel de guacamole: avocado cu ton afumat

  1. Pingback: Guacamole cu brânză de capră | Food and beyond…

  2. Pingback: Guacamole cu brânză de capră | Bacau Expres

  3. Pingback: Avocado cu ton picant | Food and beyond…

  4. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Guacamole și alte chestii cu avocado | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.