Tocăniță picantă de ciuperci

_100Dacă e vineri, e “Meatless Monday” 😉 . Am făcut o tocăniță. Fără carne. Cu ciuperci. Pentru unii e “de post”. Pentru alții, mai ortodocși, nu. Îi anunț pe această cale pe respectivii că, dacă scot dintre ingrediente untul și brânza, se vor încadra perfect în canoanele religioase, cu condiția ca în calendar să existe “dezlegare la ulei și vin”. Dacă nu există, ghinion – vorba sasului.

Să purcedem dară la treabă!

Ce vă trebuie?

  • 1 kg ciuperci champignon, proaspete;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 30 g unt (indicat cu minim 80% grăsime);
  • 100 g pastă de ardei;
  • 1 linguriță condimente pentru paste “Aglio, Olio, Peperoncino” (un amestec de usturoi, fulgi de ardei iute și frunze de pătrunjel);
  • 200 mL vin alb demisec (Chardonnay de Murfatlar, cu voia dumneavoastră);
  • Puțină sare marină (după gust);
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de pătrunjel uscat (sau un mănunchi de pătrunjel verde);
  • 30 g brânză tare rasă (Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Grana Padano – ați prins ideea?) – opțional, pentru servire.

Cum procedați?

Ștergeți bine ciupercile, scoateți-le picioruștele (pe care le tăiați în 2, 3 – depinde de cât sunt de mari) și feliați pălăriile.

_101

Curățați, spălați și tocați ceapa verde în rondele.

_102

Într-o cratiță (oală) încăpătoare (inițial volumul ciupercilor este mare – prin preparare termică volumul lor se va reduce substanțial) puneți la încins uleiul și untul. Amestecând untul cu ulei, primul nu va mai împroșca peste tot când se va încinge.

_103

Căliți în amestecul de grăsimi ceapa verde. Cam 1 – 2 minute.

_104

Adăugați amestecul de condimente “Aglio, Olio, Peperoncino” și mai căliți încă un minut, la foc potrivit. Adăugați piciorușele ciupercilor și lăsați-le să se rumenească un minut.

_115
_105
_106

Adăugați pălăriile feliate, reduceți focul la minim, amestecați energic, apoi acoperiți vasul cu un capac. Lăsați ciupercile la înăbușit cam un sfert de ceas.

_107
_108

Adăugați pasta de ardei, potriviți gustul de sare, iar după vreo 10 minute (cu vasul descoperit) turnați în oală vinul.

_109
_110

Mai lăsați să fiarbă molcom, fără capac, vreo alte 10 minute (lichidul nu trebuie să scadă complet), apoi adăugați oregano și pătrunjel.

_111

Amestecați energic (din nou), luați oala de pe foc și țineți-o acoperită vreo 5 minute înainte de servire.

_112

Tocănița picantă de ciuperci se servește fierbinte, alături de o felie de pâine integrală prăjită. Opțional, puteți presăra peste tocăniță brânză rasă. Dar nu-i musai.

_113
_114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.