Tocană de vită cu ciuperci

119

Pregătesc relativ rar mâncăruri bazate pe carnea de vită. Nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci pentru faptul că rar găsești la comercianți bucata de carne potrivită scopului propus. Nu am pretenția să găsesc la tot pasul carne de vită „tip Kobe” sau vită argentiniană, dar vreau ca măcar sub eticheta de „vițel” să nu descopăr, iertați-mi expresia, o „vacă bătrână”. Am reușit totuși să scot niște preparate acceptabile și din cărnuri de vită mai puțin titrate. Cheia succesului are două componente: frăgezirea și modul de gătire, în special relația timp-temperatură. După pulpe și antricoate pregătite la cuptor sau la grătar, a venit și rândul spatei transformate în tocană de vită cu ciuperci.

Ce vă trebuie?

  • 350 – 400 g spată de vită;
  • 400 g ciuperci champignon;
  • 200 mL vin alb, sec;
  • ½ ardei gras galben;
  • ½ ardei kapia;
  • 4 – 6 şalote (în lipsă puteţi folosi arpagic sau cepe mici);
  • 2 – 3 căţei de usturoi;
  • ½ linguriţă pastă de ardei iute (pentru cei care mănâncă mai picant, se poate dubla cantitatea);
  • 75 g (o cutie mică) pastă de roşii;
  • 1 legătură de pătrunjel verde (sau 1 linguriţă pătrunjel uscat);
  • 2 linguri de ulei vegetal (de preferat din sâmburi de struguri);
  • ½ linguriţă sare afumată (dacă n-aveţi, nu-i bai, puteţi utiliza sare obişnuită);
  • ¼ linguriţă piper negru proaspăt măcinat);
  • 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu alimentar.

Cum procedaţi?

  • Dacă folosiți carne de vită și nu de vițel, este indicat să o frăgeziți în prelabil. O metodă bună, care dă rezultate este cea cu bicarbonat de sodiu alimentar. Presărați pe toate părțile bucății de carne (în prealabil bine spălată) bicarbonat, frecați-o energic și lăsați-o peste noapte la rece, în frigider;
  • Scoateți carnea din frigider cam cu o oră înainte de gătire, spălați-o și uscați-o cu șervete absorbante;
  • Tăiați carnea în cuburi cam de 3,5 – 8  cm3 (pentru cei care au uitat cum se calculează volumul cubului, bucățile vor avea latura de 1,5 – 2 cm 🙂 );
  • Spalați bine ciupercile și tăiați-le în sferturi;
  • Curățați șalotele, dar lăsați-le întregi;
  • Spălați și curățați ardeii, apoi tăiați-i în bucăți de 2 × 2 cm;
  • Curățați usturoiul și tăiați-l rondele subțiri;
  • Încingeți bine uleiul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (preferabil un wok teflonat) și căliți la foc iute bucățile de carne, vreme de 5 minute, întorcând-o astfel încât să se rumenească pe toate părțile;
  • Adăugați șalotele, căliți un minut, apoi stingeți totul cu vin;
  • Dați focul la mediu și când începe să fiarbă vinul adăugați ardeii;
  • Fierbeți înnăbușit 5 – 6 minute, apoi adăugați usturoiul și piperul;
  • După alte 5 minute adăugați pasta de ardei, apoi pasta de roșii și amestecați totul bine;
  • Adăugați ciupercile și fierbeți la foc mic, cu tigaia parțial acoperită, amestecând sporadic, încă 20 – 25 de minute (până se îngroașă sosul și ciupercile sunt bine pătrunse);
  • Potriviți gustul final de sare (și eventual piper), adăugați pătrunjelul tocat, amestecați, luați tigaia de pe flacără și lăsați-o acoperită 5 minute pentru întrepătrunderea aromelor.

Se servește fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu o lingură de garnitură simplă: orez sau piure de cartofi (dar ar merge și o mămăligă). Un vin roșu sec (cupaj de Merlot cu Cabernet Sauvignon, de exemplu) la 14 – 16˚C (nu la temperatura camerei, cum am auzit la mulți „specialiști”) va pune mai bine în valoare savoarea acestei tocănițe simple și nepretențioase.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

4 thoughts on “Tocană de vită cu ciuperci

  1. Pingback: Tocană de porc cu ciuperci | Food and beyond…

  2. Pingback: Tocană de porc cu ciuperci | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.