Tocană de ghebe proaspete cu smântână

_100În ciuda avertismentelor care au năpădit onlainul și televiziunile avide de reiting, despre pericolele majore, chiar mortale, la care ne expunem când punem magneți pe frigider (pentru cei care chiar cred în aceste bazaconii, am o întrebare: oare ce fel de dispozitiv face ca ușa frigiderului să rămână închisă, nu cumva un magnet?), al meu frigider arată cam așa:

100

Într-o zi, găsesc înfipt, în magnetul special destinat acestui scop, un bilețel (verde, nu roz), prin care consoarta mea mă anunță că avem nevoie de bureți de bucătărie.

DSC_2946 copy

Mă conformez, mă duc la piață și găsesc bureți. Chiar dacă pe eticheta producătorului scria “Ghebe – 8 Lei/kg, Țara de origine: România”, pentru mine tot bureți sunt.

_101

Cumpăr cam un kilogram (mai precis 1250 g – “să fie de zece lei”), îi aduc acasă, mă apuc să-i curăț de frunze și pământ, să-i spăl, consumând în două ceasuri apa care, de regulă, ne ajunge pentru gătit, băut și spălatul vaselor cam o lună de zile. Acum am niște bureți curați, numai buni de folosit în bucătărie 🙂

_104

Dacă ar fi fost o cantitate mai mare, i-aș fi pus pentru iarnă. Cum rămăsesem însă cu mai puțin de un kil de ghebe, deci nu mai mult de ~180 g substanță uscată și restul apă, m-am gândit că o tocană de ghebe, cu muuuultă smântână și cu un boț de mămăliguță fierbinte alături, ar pica numai bine.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg de ghebe proaspete;
  • 1 ceapă galbenă medie;
  • 1 lingură de ulei vegetal (din sâmburi de struguri ori din floarea-soarelui);
  • 25 – 30 g unt (min. 80% grăsime);
  • 400 g smântână de gătit (min. 30% grăsime);
  • 150 mL vin alb, (demi)sec (min. 12% v/v alcool 😉 );
  • Sare marină și piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust;
  • 1 legătură de mărar proaspăt.

Cum procedați?

Cum ziceam și mai sus, va trebui să curățați bine ghebele, îndepărtând pământul, frunzele uscate, iarba, cetina ș.a.m.d. Găsiți mai multe amănunte aici, despre cum decurge această operațiune laborioasă. Odată spălate, ghebele se pun la scurs. Ghebele pe care le-am avut au fost suficient de mici ca să nu mai fie nevoie să le tai mai mărunt. Dacă folosiți ghebe mai mari (deși cele mici sunt mai aromate), tăiați-le, dar nu prea mărunt.

Curățați ceapa și tocați-o mărunt.

_105

Puneți la încins, pe foc potrivit, într-o oală antiaderentă încăpătoare (~ 3 – 4 L) uleiul vegetal împreună cu bucata de unt.

_106

Căliți în grăsimea încinsă ceapa (4 – 5 minute), cât să devină sticloasă.

_107

Adăugați apoi ciupercile bine scurse (eventual chiar stoarse, pentru îndepărtarea excesului de apă). Lăsați-le să fiarbă la foc mic, cam 25 – 30 de minute, apoi stingeți-le cu vin.

_108
_109
_112

Asezonați-le cu sare și piper și mai fierbeți-le molcom încă vreo 10 minute, cât să se evapore alcoolul și să scadă sosul de vin.

_113

Adăugați smântâna și lăsați tocana să mai clocotească vreo 5 minute. Nu uitați să mai amestecați în ea.

_111
_114

Mărarul spălat și scurs bine îl tocați mărunt și îl presărați la final peste tocana din oală. Luați oala de pe foc, acoperiți-o și lăsați câteva minute ca aromele mărarului să se împrăștie bine în sos.

_115

Se servește fierbinte, cu o bucată de mămăligă proaspătă, alături de un vin alb, bine răcit. Am avut un vin tânăr, o Grasă de Cotnari diferită de cea cu care ne-am obișnuit: nu dulce, nici demidulce, de-a dreptul demiseacă 😉 . Dar, vorba lui Costăchel, la ghebele astea ar merge și un Aligoté sec.

_116

Iar dacă n-aveți ghebe proaspete, le puteți înlocui cu succes cu ghebe ținute la sare. Găsiți îndrumările necesare, aici.

_110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

11 thoughts on “Tocană de ghebe proaspete cu smântână

  1. Simplu si la obiect! sau Punct ochit punct lovit! Cred ca as avea mare succes daca i-as gati sotiei o astfel de reteta.

  2. Sfat !
    Economisați apă și timp, dacă puneți ghebele în apă fierbinte cu sare. Lăsați-le vreo oră ( în timpul acesta rezolvați alte treburi), după care luați ghebele din apă, pentru că s-au curățat și le clătiți.

  3. Arata bine ,dar am o nelamurire la adaugarea ciupercilor pe care avem grija sa fie bine stoarse cum le fierbem 20-30 de minute fara urma de ceva lichid ?

    • Cam 80-90% din compoziția ciupercilor o repreizntă apa. Apă care, la încălzire, iese din celule. Va rămâne suficient lichid în tigaie (din ceapă și din ghebe) în care acestea să fiarbă. În suc propriu, cum s-ar zice.

  4. Cum sa pui smantana de frisca/ frisca lichida in mancare?! Trebuia smantana normala

    • Care este diferența între smântâna pentru frișcă (ceea ce nu-i totuna cu frișca lichidă – așa cum insinuați în comentariu) și “smântâna normală”?
      Poate mă luminați.

      • Gran Cucina nu este smântână. Producătorul îi spune “smântână vegetală”. În realitate este un amestec de ulei de palmier (23%), amidon modificat, maltodextrină, zer praf, lecitină din soia, gumă de guar, gumă carruba și restul apă. Pentru că nu există smântână vegetală decât în imaginația celor care vă vând astfel de produse. Smântâna este un produs cu conținut variabil de grăsime, obținut prin “smântânirea” laptelui: de vacă, de oaie, de capră ș.a.m.d.

Leave a Reply

Your email address will not be published.