Pastele pe care le-am pregătit au fost mai degrabă un pretext pentru acel pesto de leurdă a cărui preparare este descrisă aici.
Varianta minimalistă de a pregăti paste cu pesto:
- Se pune apa la fiert cu puţină sare;
- Când apa începe să clocotească se adaugă pastele şi se fierb exact atâta cât scrie pe ambalaj (7 – 8 minute în cazul de faţă);
- Se scurg pastele, se spală cu puţină apă rece şi se scurg bine din nou;
- Se pun în farfurie, se asezonează cu sare şi piper şi se toarnă peste ele pesto;
- Eventual se poate adăuga puţin parmezan (sau Grana Padano) dat prin răzătoare – cu acest adaos de brânză pastele sunt ceva mai mult decât minimaliste :).
Varianta elaborată:
- Cât timp fierb pastele, bucăţăliţi nişte piept de porc, şunculiţă ţărănească, ce găsiţi şi voi prin frigider, nu contează – de porc să fie;
- Porcprodul (adică produsul din porc) astfel tranşat îl rumeniţi frumos într-o picătură de ulei de măsline şi aruncaţi peste el pastele fierte, clătite şi scurse;
- Potriviţi totul cu sare şi piper, ţineţi pe foc vreo două minute amestecând, după care răsturnaţi-le în farfurie şi procedaţi ca la varianta minimalistă (adică puneţi peste paste pesto şi – eventual – brânză rasă).
Dacă aveţi şi un alb sec la rece, merită să vă deplasaţi şi să vă turnaţi un pahar; pastele o să alunece mai bine.
S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!