Supă de roșii în toiul iernii

200Cu toate că în ziua de azi nu e nicio problemă să–ți cumperi roșii în orice anotimp, o salată cu gust de roșii “adevărate” se poate face doar când încep să iasă pe piață producătorii locali cu roșiile de grădină. Și nu mă refer aici la piețarii care toată iarna vând fructe exotice și “roșii Spania/Turcia/etc.“, iar la începutul verii vin cu roșii de Matca sau de Tecuci. Vorbesc despre cei ce apar în piața prin iulie – septembrie, din localitățile limitrofe Bacăului, cu marfă mai puțin aspectuoasă, în cantități relativ mici, însă variată. Adică pe lângă roșii vin și cu vinete, dovlecei, ardei, fasole verde, salată și alte prospături de sezon.

O supă de roșii însă puteți încropi oricând, fie vară, fie iarnă. Și nici măcar nu aveți nevoie de roșii!

Ce vă trebuie?

  • 1 ceapă roșie potrivită (sau ½ dintr-o ceapă mare);
  • 1 țelină de 300 – 400 g;
  • 1 pătrunjel;
  • 1 păstârnac;
  • 2 morcovi;
  • 1 legătură de pătrunjel verde (iarna 2, că sunt mai mici 😉 );
  • 1 L de suc de roșii;
  • 2,5 L apă;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Curățăți și spălați rădăcinoasele, apoi tăiați-le în cuburi mici, cam de 1,5 cm;
  • Curățăți ceapa și tocați-o, dar nu prea mărunt;
  • Puneți la fiert ceapa și rădăcinoasele într-o oală încăpătoare, adăugând și apa, evident;
  • Fierbeți cu oala parțial acoperită, la foc potrivit, cam 20 – 30 de minute, funcție de cât de crocante vă plac legumele din supă;
  • Adăugați sucul de roșii, potriviți de sare și piper și mai lăsați să clocotească ușor supa încă vreo 10 minute, apoi adăugați pătrunjelul verde spălat și tocat și opriți focul.

Se sevește fierbinte, cu crutoane, dar este bună și rece. Iar dacă aceasta nu vă este pe plac, încercați-o pe aceasta.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.